filteri close
Objavljeno: 09.04.2023. Image source: Foto: Pexels/Karolina Grabowska
300x600

Uklješteni nerv može biti bolan i iscrpljujući, sa nelagodnošću u rasponu od blagog bola do smanjenog opsega pokreta. 

Postoji širok spektar terapija za uklješteni nerv. Od izbegavanja aktivnosti koje mogu da pogoršaju zahvaćeni nerv, fizikalne terapije do uzimanja lekova za ublažavanje bola. U ekstremnijim slučajevima, može biti potrebna operacija, u kojoj se uklanjaju koštane ostruge ili hernija diska. Međutim, pre nego što uklješteni nerv dostigne tu kritičnu tačku, poseta fizijatru može pomoći da se reši problem.

Masaža može ublažiti napetost mišića 

Čest uzrok uklještenja nerva može biti diskus hernija, ali mogu biti krivi i artritis i degeneracija kičme. U mnogim slučajevima, uklješteni nerv će se rešiti sam od sebe za oko četiri do šest nedelja, ali postoje stvari koje možete da uradite da biste ublažili simptome. Masaža može biti od pomoći jer može pomoći u ublažavanju napetosti nerava, pomoći u cirkulaciji i smanjenju upale.

Budite se s bolovima u vratu? Rešenje može biti vrlo prosto

Najbitniji faktor koji treba uzeti u obzir kada se odlučite za masažu za rešavanje uklještenog nerva je ono što zapravo uzrokuje stanje. Na primer, uklješteni nerv koji je uzrokovan povredom koja se ponavlja, kao što je trčanje ili skijanje, može se dobro lečiti masažom, jer stanje može biti uzrokovano zatezanjem mišića. Masaža će pomoći tim mišićima da se opuste, ublažavajući napetost na nervima i bolom. Ako imate uklješteni nerv uzrokovan diskus hernijom, masaža neće rešiti problem, jer masažna terapija cilja na meka tkiva tela, a ne na kosti. Uz to, masaža može biti nešto što bi moglo da funkcioniše u vašem celokupnom planu oporavka, jer i dalje može pomoći u ublažavanju bolova uklještenih nerava.

Masaža nije uvek rešenje

Ne može se svaki uklješteni nerv izlečiti masažom, a odlazak na masažu bi zapravo mogao pogoršati vaše simptome. Ako vam lekar da zeleno svetlo, obavezno razgovarajte o vrsti masaže koja bi bila pogodna za trenutno stanje. Masaža koja je nežna, ali čvrsta će dobro funkcionisati da ublaži napetost u mišićima i ublaži pritisak na nerve.

Pored masaže, postoje i drugi načini koje možete da uradite da biste lakše upravljali simptomima bola uklještenog nerva. To može biti podizanje nogu kako bi se uklonio pritisak sa kičme, naizmenično korišćenje toplih i hladnih obloga na zahvaćenom području i svakodnevno nežno istezanje ili joga. Pored toga, ljudi koji pate od uklještenih nerava treba da razmotre promene u načinu života koje mogu pomoći ne samo da ublaže trenutni bol u nervima, već i da spreče buduće pojave. Dodavanje laganih vežbi, kao što su hodanje ili plivanje, u vašu dnevnu rutinu, kao i gubitak težine, pomoći će vam da smanjite otok i upalu i smanjite pritisak sa vaših preopterećenih nerava.