filteri close
Objavljeno: 17.12.2022. Image source: Foto: Pexels/Kafeel Ahmed
300x600

Naučne studije daju odgovor na pitanje da li su orašasti proizvodi tajna zdravlja i uravnotežene težine.

Redovno konzumiranje orašastih plodova povezano je sa zdravljem srca, poboljšanim upravljanjem dijabetesom i nižim stopama demencije. Orašasti plodovi su dobar izvor proteina, nezasićenih masti, vitamina E, kalcijuma i drugih hranljivih materija.

Međutim, neki od njih nude više zdravstvenih koristi od drugih. Tu se posebno ističu bademi. Osim što snižavaju loš holesterol i predstavljaju dobar izvor vlakana, bademi potpomažu zdravlje creva. Pored toga, može smanjiti i znakove starenja kože kod starijih osoba.

Istraživanje iz 2022. godine je proučavalo moguću korelaciju između jedenja male količine badema - između 30 grama i 50 grama - i regulacije apetita. Evo šta je studija otkrila i šta bi to moglo značiti za vaš plan mršavljenja.

Veza između badema i apetita je komplikovana

U studiji iz 2022. godine, istraživači su proučavali efekte badema posmatrajući promene u nivou hormona učesnika i potrošnji hrane. Jedna grupa je dobila porciju badema, dok je druga grupa dobila grickalicu koja je sadržala otprilike isti broj kalorija. Zatim su učesnici dobili pristup bifeu gde su mogli da jedu onoliko koliko su želeli tokom perioda od 30 minuta. 

Studija nije otkrila značajne razlike u količini hrane koju su konzumirale obe grupe. Oni koji jeli bademe nisu prijavili da su bili manje gladni. Međutim, određeni hormoni povezani sa glađu su se razlikovali. Konkretno, hormoni zasićenja bili su viši u grupi sa bademima nego u grupi koja je konzumirala obične grickalice.

Orašasti plodovi su najbolji spoj korisnog i prijatnog-

Iako su bademi uticali na hormone koji diktiraju glad i koliko jedemo, učesnici su jeli sličnu količinu hrane bilo da su im dali bademe ili neku drugu užinu. Međutim, ovo ne negira prednosti koje bademi nude.

Istraživači su istakli i neka ograničenja u svom radu, kao što je fokusiranje na učesnike sa prekomernom težinom ili gojaznošću, a ne proučavanje navika u ishrani tokom dužeg vremenskog perioda. Pored toga, druga istraživanja, uključujući studiju iz 2015. godine, ukazala su na povezanost između konzumacije badema i nižeg indeksa telesne mase (BMI) i telesnih merenja. 

Zato uzmite šaku badema za užinu - samo budite sigurni da napravite zdrav izbor i tokom obroka, posebno kada pokušavate da održite ili izgubite težinu.