filteri close
Objavljeno: 19.03.2022. Image source: Foto: Pexel/Mikhail Nilov
300x600

Obuvanje čarapa pre odlaska u krevet zagrejaće vaša hladna stopala i regulisati temperaturu vašeg tela.

Vaše telo snižava vašu telesnu temperature noću kako bi vam pomoglo da zaspite. Ovo se dešava kao deo vašeg cirkadijalnog ritma, 24-časovnog unutrašnjeg sata koji upravlja vašim ciklusom spavanja i buđenja. To je i razlog zašto je hladnija sobna temperatura bolja za spavanje.

Međutim, ako su vam stopala previše hladna, vaša temperatura tela može da poraste za jedan ili dva stepena. To je zato što vaše telo šalje veći protok krvi - i toplotu koja dolazi sa njim - u vaša osnovna područja.

Da li znate šta je Rejnoov sindrom i kako ga lečiti?

U tom slučaju, čarape ne samo što će zagrejati vaša stopala već će poboljšati cirkulaciju krvi u celom telu pomažući u oslobađanju viška toplote.

Druge potencijalne prednosti vezane za nošenje čarapa u krevetu su:

Smanjenje simptoma Rejnoovog sindroma

Rejnoov sindrom predstavlja pojavu modrila, bledila i crvenila na prstima nogu i ruku nakon izlaganja hladnoći. Nastaje usled stezanje krvnih sudova i smanjenja cirkulacije.

Ograničavanje valunga tokom menopauze

Ako vam je previše hladno, teško ćete zaspati - kao i kada vam je previše vruće, kao što svaka žena koja ima simptome "vrućih talasa" tokom menopauze dobro zna.

Nošenje čarapa tokom noći reguliše temperaturu i pomaže u sprečavanju tih iznenadnih toplotnih promena u vašem telu.

Veće šanse za orgazam

Studija sa Univerziteta iz Gronigema je  pokazala je da postoji veća verovatnoća da će zaljubljeni parovi postići orgazam tokom seksa ako nose čarape.

Pomaže u nezi kože stopala

Nošenje čarapa u krevetu nije samo pitanje regulisanja telesne temperature. Takođe vam omogućava da negujete stopala dok spavate.

Nanošenje losiona na stopala pre nego što navučete par pamučnih čarapa pre spavanja pomaže bolju hidrataciju kože tokom cele noći. 

Koje čarape su najbolje za spavanje?

Prilagođavanje i materijal su ključni za odabir savršenog para čarapa za noć. Potražite par koji vam je udoban.

Čarape za spavanje od prirodnih vlakana kao što su pamuk, kašmir ili merino vuna su najbolje, s obzirom na njihovu toplinu i prozračnost. Sintetički materijali kao što je poliester nisu poželjni..

Možete li spavati u kompresivnim čarapama?

Izbegavajte spavanje u kompresionim čarapama osim ako se to ne preporučuje zbog medicinskog problema.

Međutim, šta god da obučete, obavezno obujte nove čarape svake noći kako biste izbegli razmnožavanje bakterija. Neka vam stopala budu čista. 

Na kraju, da li je loše ako spavamo bosi?

Nimalo. Ako više volite da vaša stopala budu na slobodna ispod pokrivača, to je vaš izbor. 

Ali ako spavate bosonogi i imate problema sa spavanjem, nošenje čarapa može biti lako i jeftino rešenje vašeg problema.

Samo ne očekujte previše. Ako imate ozbiljnijih poteškoća sa spavanjem, nemojte očekivati da će čarape biti magično rešenje. Oblačenje para neće smiriti vaš stres niti eliminisati dnevnu anksioznost kada legnete u krevet.

Na kraju, nošenje čarapa u krevet je jednostavna stvar. Ako rade, odlično. Ako vam noge budu previše vruće, skinite ih.