filteri close
Objavljeno: 07.01.2021. Image source: Unsplash/Piron Guillaume
300x600

Ovaj nefarmakološki "analgetik" može mnogo pomoći pacijentima pre i posle operacije

Muzika je umetnost koja nas svuda prati, a pomaže pri koncentraciji, služi nam da se uz nju zabavimo, da se bolje koncentrišemo, da se opustimo, da plešemo...

Ali, da li ste znali da muzika može da se koristi u medicini? I to ne samo u sklopu psihoterapije ili oporavka, muzika može da pomaže i u hirurgiji.

Analizom 72 studije kojima je bilo obuhvaćeno oko 7.000 ljudi, grupa britanskih naučnika pokazala je da su pacijenti operisani uz muziku bili manje uplašeni, manje su trpeli bolove posle operacije i uzimali su manje analgetika od onih koji nisu bili pod "dejstvom" muzike.

Sve što treba da znate o povredama mišića

Slušanje muzike pre, tokom i posle hirurškog zahvata blagotvorno deluje na pacijente tako što im smanjuje strah i bolove i ubrzava oporavak, zaključak je istraživanja objavljenog u britanskom medicinskom časopisu Lanset.

Uticaj na strah i bol bio je vidljiv bez obzira je li se muzika slušala pre, tokom ili posle operacije, ali se najboljim pokazalo slušanje muzike pre samog zahvata.

Blagotvorne su se pokazale sve vrste muzike, više od 4.000 naslova, iako autori studije ističu da je veću, ali neznatnu prednost imala muzika koju su izabrali sami pacijenti.

MASTITIS: Bolni problem pri dojenju o kome se mnogo ne govori

Međutim, kako ističu stručnjaci, muzika ipak nije uticala na skraćeno vreme ostanka pacijenata u bolnici.

Prema jednoj od obuhvaćenih studija, sprovedenoj od strane istraživača bolnice "Džon Redklif" u Oksfordu, pacijenti su opušteniji, lakše podnosi bol i brže se oporavljaju od operacije uz melodije Betovena, Vivaldija i Frenka Sinatre.