filteri close
Objavljeno: 12.08.2022. Image source: Foto: Pixabay/DarkoStojanovic
300x600

Obično imamo od 150.000 do 450.000 trombocita po mikrolitru krvi, ali je moguće imati više ili manje, što može biti znak zdravstvenog problema.

Ako je broj trombocita nizak, to znači da nešto sprečava vaše telo da proizvodi dovoljno trombocita. Trombociti igraju važnu ulogu u zgrušavanju krvi u slučaju povreda.Kada krvni sud pošalje signal mozgu za pomoć i trombociti se aktiviraju, vezujući se za slomljene krvne sudove i izazivajući krvni ugrušak.

Znaci niskih trombocita

Kada je vaš broj trombocita ispod 150.000, smatra se niskim i naziva se trombocitopenija. Trombociti žive samo oko 10 dana, a koštana srž obično stvara nove trombocite kako bi stalno bi ih stalno zamenjivala. Ali kod trombocitopenije, trombociti su smanjeni jer su ili zarobljeni u slezini, ne proizvodi se dovoljno ili previše odumiru. 

Trombocitopenija ima blage ili nikakve simptome, a u retkim slučajevima može izazvati opasno unutrašnje krvarenje. Simptomi mogu uključivati lake ili prekomerne modrice, površno krvarenje koje se pojavljuje kao osip, produženo krvarenje od povreda, krvarenje iz nosa ili desni, krv u urinu ili stolici, obilne menstruacije, umor i uvećanu slezinu. Obratite se lekaru ako imate bilo kakve zabrinjavajuće simptome. Ako doživite krvarenje koje se ne zaustavlja tipičnim tehnikama prve pomoći, odmah potražite medicinsku pomoć.

Ovo su najčešći simptomi trombocitoze

Nizak broj trombocita može biti uzrokovan nedostatkom proizvodnje trombocita, što se može desiti zbog leukemije i drugih karcinoma, anemije, infekcija poput hepatitisa C ili HIV-a, lekova za hemoterapiju, terapije zračenjem i teške konzumacije alkohola. Ako se previše trombocita razgrađuje, takođe možete imati nizak broj trombocita. Ovo može biti zbog trudnoće, autoimunih bolesti, bakterija u krvi, određenih lekova kao što su heparin i nekih antibiotika, kao i nekih retkih zdravstvenih stanja. U retkim situacijama može biti i posledica naslednog faktora.