filteri close
Objavljeno: 05.04.2023. Image source: Foto: Pexels/Andrea Piacquadio
300x600

Mučnina se može javiti u različitim situacijama, a razumevanje uzroka je važno za određivanje najprikladnijeg lečenja. 

Bez obzira da li su trudnoća ili neki drugi zdravstveni problemi uzroci vaše mučnine, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom o tome kako da je najbolje lečite i da li neki od preporučenih lekova mogu biti u kontraindikaciji sa terapijom koju već uzimate.

1. Đumbir

Đumbir ima dugu istoriju korišćenja za lečenje mučnine, bolova u stomaku i dijareje. Nejasno je kako tačno đumbir deluje na ublažavanje mučnine, ali se smatra da aktivne komponente kao što je gingerol direktno utiču na probavni i centralni nervni sistem.

Čaj od đumbira je odličan prirodni lek za mučninu, naročito u trudnoći.

Potrebno je više istraživanja da bi se steklo jasno razumevanje šta đumbir može, a šta ne, ali studije sugerišu da je efikasan tretman i za postoperativnu i mučninu povezanu sa hemoterapijom. Studija iz 2012. godine je otkrila da su od grupe od 100 žena sa uznapredovalim rakom dojke, one koje su uzimale đumbir nakon hemoterapije iskusile značajno manje mučnine u prvih 6 do 24 sata nakon tretmana od onih iz kontrolne grupe. 

2. Pepermint

Pepermint je još jedan tradicionalni lek koji postoji mnogo godina. I listovi i njegovo ulje su od pomoći u suočavanju sa smetnjama u varenju i sindromom iritabilnog kolona

Mala studija objavljena u februaru 2014. godine je sugerisala da miris ulja peperminta može da ublaži mučninu. Njegov umirujući i umrtvljujući efekat opušta vaše stomačne mišiće tako da žuč može razgraditi masti, a hrana može brzo da se kreće kroz stomak.

Šta tačno izaziva mučninu i treba li da se brinemo kad se nezvana pojavi?

Čaj od nane je verovatno najčešći način za uzimanje ovog leka, ali je takođe dostupan u obliku kapsula. Eterično ulje nane možete koristiti za aromaterapiju. 

Ako imate gastroezofagealni refluks (GERB), trebalo bi da izbegavate mentu.

3. Akupunktura i akupresura

I akupunktura i akupresura mogu pomoći u ublažavanju mučnine uzrokovane hemoterapijom, refluksom kiseline i trudnoćom. Ove terapije su posebno korisne u trudnoći, gde većinu lekova treba izbegavati. Ako odlučite da se lečite na ovaj način, uverite se da je vaš akupunkturist licencirani profesionalac.

4. Aromaterapija

Upravljanje mirisima u vašem okruženju je još jedan način da ublažite mučninu. Aromaterapija, koja uključuje upotrebu mirisa peperminta ili limuna kao terapije za lečenje stresa i anksioznosti, može vam pomoći u tome. 

Možete staviti kap ili dve eteričnog ulja na maramicu i udahnuti miris kada osetite mučninu ili ga staviti u difuzor esencijalnog ulja. Ova ulja se takođe mogu koristiti u terapiji masaže — ali, kao što je gore pomenuto, uvek treba da koristite neutralno ulje, kao što je mineralno, da razblažite eterična ulja pre nego što ih nanesete na kožu, jer mogu izazvati iritaciju ili alergijsku reakciju kože.