filteri close
Objavljeno: 18.01.2023. Image source: Foto: Pixabay/fancycrave1
300x600

Brza hrana može ozbiljno naštetiti jetri, što na kraju može dovesti do zdravstvenih komplikacija, pa čak i do otkazivanja jetre, pokazala je najnovija naučna studija iz 2023. godine.

U današnjem vremenu kada smo zatrbapi obavezama, nije lako izbeći pogodnosti restorana brze hrane.

Konzumiranje brze hrane, poput hamburgera, pomfrita i pice, može imati štetne zdravstvene efekte. Pošto ovi proizvodi obično imaju visok sadržaj soli, šećera, prerađenih sastojaka, konzervansa i zasićenih ili trans masti, mogu povećati upalu, šećer u krvi i krvni pritisak i dovesti do prejedanja. 

Dugoročno, konzumiranje brze hrane može povećati rizik od dijabetesa, gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti. Čak se povezuje i sa depresijom i anksioznošću. Međutim, evo kako će to uticati na vašu jetru.

Opasnosti od previše brze hrane

Nova studija je otkrila da osim što ima negativan uticaj na stvari kao što su vaše srce i šećer u krvi, konzumiranje brze hrane takođe može povećati rizik od nealkoholne bolesti masne jetre. Stručnjaci su pogledali podatke skoro 4.000 odraslih iz američke Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani 2017-2018, analizirajući njihovu ishranu i merenje masne jetre. 

Brza hrana koju jedemo podstiče bol?!

Ispostavilo se da kada su učesnici konzumirali najmanje 20% ukupnih dnevnih kalorija iz brze hrane, pokazala se veća verovatnoća da će razviti bolest masne jetre, koja može dovesti do ciroze, raka jetre i otkazivanja jetre. Oni koji su već imali dijabetes ili gojaznost imali su još veći rizik.

Pored toga, istraživači su izrazili zabrinutost jer je 30% ispitanika dobijalo 20% ili više dnevnih potreba za kalorijama iz izvora brze hrane. Čak i samo jedan obrok brze hrane dnevno može dostići ovaj procenat. 

Vodič: šta je to masna jetra, koji su tipovi i koliko treba da brinete zbog nje