filteri close
Objavljeno: 03.08.2020. Image source: lukasz_gl/Pixabay
300x600

Tim portugalskih stručnjaka tvrdi da ova maska za čak 99% smanjuje mogućnost zaraze!

Naime, grupa portugalskih naučnika napravila je masku sa specijalnim premazom, koji pomaže da se „deaktivira” koronavirus u dodiru s tkaninom.

Tim stručnjaka tvrdi da zaštita na maskama ostaje i nakon 50 pranja, što je čini veoma otpornom.

SVI SE PITAJU: Koliko je bezbedno NARUČIVATI HRANU tokom korone?

Premaz na maskama za pola sata može da smanji mogućnost da se neko zarazi za 99 odsto, rekao je Pedro Simas iz Instituta za molekularnu medicinu u Lisabonu (IMM), jedan od virologa koji je radio na kreiranju maske.

Simas, ipak, ne misli da je ovo preokret kojim se postiže pobeda nad virusom.

On inisistira na tome da su dobitna kombinacija - nošenje maske, generalno, u kombinaciji sa držanjem fizičke distance.

„Ovaj virus se prenose putem velikih kapljica - respiratornih kapljica, prečnika oko jednog milimetra”, objasnio je on i dodao da je „svaka barijera koja sprečava velike kapljice da pristupe respiratornom sistemu veoma efikasna”.

PORAŽAVAJUĆI rezultati nemačke studije o pacijentima na respiratorima!

Ovaj premaz bio bi tako, prema njegovim rečima, samo još jedna alatka, još jedan element, ovoga puta - i hemijska barijera za virus.

Aktivni sastojak na ovim maskama već je uspešno testiran na francuskom Insitutu Paster protiv virusa H1N1 i rotavirusa, saopštio je Instituta za molekularnu medicinu.

Naučnici takođe tvrde da zaštitni premaz na maskama ima sertifikat OEKO-Tex, što znači da ne sadrži štetne supstance i da je bezbedan za ljude, prenosi RTS.

Izvor: RTS, Medik