filteri close
Objavljeno: 18.06.2022. Image source: Foto: Pexel/Los Muertos Crew
300x600

Od našeg fizičkog do kognitivnog i mentalnog zdravlja, ples može podstaći socijalizaciju, poboljšati našu ravnotežu, poboljšati kardiovaskularno zdravlje, povećati našu fleksibilnost, kao pomagati u borbi protiv depresije i stresa.

Nova studija dodatno pojačava ove nalaze otkrivajući vezu između latino plesa i poboljšane funkcije radne memorije. Preko 300 latinoameričkih učesnika koji govore španski, starijih od 55 godina, regrutovani su sa različitih lokacija širom Čikaga, uključujući supermarkete, studijske lokacije, crkve, zdravstvene centre i još mnogo toga. Tokom osam meseci, jedna grupa učesnika je učestvovala u plesnom programu koji je nudio časove salse, bačate, merengue i ča-ča-ča dva puta nedeljno. Poređenja radi, učesnici kontrolne grupe pohađali su kurs zdravstvenog vaspitanja jednom nedeljno tokom četiri meseca.

Veza između fizičke aktivnosti i kognitivnog zdravlja

Ne samo da su učesnici plesnog programa prijavili da se generalno osećaju zdravije, već je i kognitivno testiranje pokazalo da su nakon osam meseci oni u grupi za ples pokazali značajna poboljšanja u funkciji kratkoročne radne memorije u poređenju sa onima u kontrolnoj grupi. 

Plesom i zabavom do zategnute figure: Zdravo za celo telo!

Autori studije su ponudili uverljivo objašnjenje za svoje nalaze naglašavajući vezu između fizičke aktivnosti i poboljšane kognitivne funkcije. Pretpostavlja se da je do tih rezultata došlo iz nekoliko razloga. Prvo, ljudima je teško da održavaju nivo fizičke aktivnosti, ali kada je to aktivnost u kojoj zaista uživaju, onda će veća verovatnoća da će zadržati tu aktivnost duže vreme.Kada je reč o prirodi latino plesa, proces učenja i prisećanja različitih složenih plesnih pokreta uticao je na poboljšanje pamćenja učesnika.