filteri close
Objavljeno: 07.03.2022. Image source: Pixabay
300x600

Široko i obimno istraživanje nam je objasnilo koji je najgori tip veze

Američki istraživači obavili su veliku i dugoročnu studiju o tipovima veza i njihovom odnosu na psihu, odnosno mentalno zdravlje ispitanika.

Istraživanje je bilo zaista obimno – istraživači su tokom 15 meseci prikupljali podatke o čak 545 ispitanika, različitih uzrasta, seksualnih orijentacija i pristupa romantičnim odnosima.

Jedino što im je bilo zajedničko je što su u trenutku ispitivanja bili u romantičnoj vezi. I na kraju smo dobili vrlo zanimljive podatke, od kojih ćemo vam izdvojiti jedan.

4 saveta kako da novom partneru olakšate upoznavanje sa svojim prijateljima

Akteri su redovno obaveštavali istraživače o svim peripetijama svog odnosa s partnerima. Uz to, testirani su na simptome anksioznosti i depresije, a praćeni su i njihovi osećanja po pitanju veze i njenih izgleda za budućnost.

Pokazalo se da je ciklični raskid i obnova romanse prilično česta pojava, a više od 33 odsto učesnika istraživanja govorilo je o takvom scenariju.

Istovremeno, pokazalo se da što se ljudi češće mire i razilaze, to su teže posledice po njihovu psihu, kako kratkoročno tako i dugoročno.

Manipulator bi da upravlja vašim emocijama i životom, ovo su 4 načina da ih prepoznate!

Kako napominju psiholozi, radi se o rastućem osećaju haosa, nestabilnosti u odnosima, što dovodi do razvoja depresije i anksioznosti.

Zaključak je da česte promene i nedostatak emotivne podrške u teškim trenucima naglašavaju koliko je važno biti koncentrisan na vezu i njenu dobrobit, kao i koliko taj fokus pomaže građenju jačih i stabilnijih veza, a samim tim i donosi bolje mentalno zdravlje učesnika.

Niko nije rekao da je održavanje veza i biti u vezi lako, ali je nauka opet potvrdila drevno znanje: vredi se potruditi.