filteri close
Objavljeno: 02.12.2022. Image source: Pixabay
300x600

Doktor objasnio kako se čuva imunitet zimi: šta jesti, šta peći

Kako da se za zaštitite od prehlada i virusa koje haraju zimi? Unos vitamina i minerala koji jačaju odbrambeni sistem je od ključnog značaja, a najzdraviji način da ih obezbedite telu jeste kroz ishranu.

Pa tako lekari imaju savet: dve namirnice za koje ne biste verovali da su bomba za imunitet - slanina i bundeva će učiniti čudo za vaš organizam!

Zimi je imunitet u opasnosti

Zimi svi smo u većoj opasnosti da se prehladimo ili dobijemo grip. Lekari preporučuju tokom ovog perioda da ne zaboravite na prevenciju: jedite beli luk, pijte biljne čajeve i podignite štit organizma koji će vas sačuvati. Međutim, postoji prijatniji način da poboljšate zdravlje kaže ruski doktor Viktor Maslenjikov.

Kako da držite holesterol pod kontrolom dok još uvek uživate u prazničnim obrocima?

"Pored belog luka, postoji mnogo drugih korisnih namirnica koji takođe efikasno brinu o našem zdravlju. Na primer, slanina i bundeva. Umerenim i redovnim unosom ovih namirnica učinićete uslugu svom zdravlju, sačuvaćete se od sezonskih bolesti", ističe doktor.  

Jedite slaninu, pecite bundevu!

Po rečima lekara, slaninu bi bilo poželjno da jedete svakog dana za ručak, ali umerenu količinu - dovoljno je 20-30 grama. Sve preko toga može negativno da utiče na rad želuca i jetre. Nije neophodno da je kombinujete sa belim lukom. 

"Zbog velike količine arahidonske kiseline, svinjske masnoće pomažu u prevenciji virusnih bolesti i time jačaju imuni sistem", objašnjava doktor.

Ove hrane se mnogi gade, ali je ona jako dobra po zdravlje!

Što se tiče bundeve, Maslenjikov preporučuje da je jedete u bilo kom obliku - kuvanu, pečenu u rerni, pa čak i sirovu. Glavna stvar je da ne koristite ulje, začine i puno šećera u procesu pripreme.

"Bundeva sadrži ogromnu količinu karotenoida i elemenata u tragovima, koji u velikoj meri jačaju imuni sistem. Zato, što je  češće jedete, to će vam zdravlje biti bolje", naglašava doktorka i , ipak upozorava kardiovaskularne bolesnike kao i one sa dijabetesom da butu oprezni kod ove dve namirnice jer može da naškodi njihovoj hroničnoj bolesti.

Izvor: Mondo