filteri close
Objavljeno: 01.11.2022. Image source: Pixabay
300x600

Jača kosti, smanjuje bolove i čak uklanja celulit!

Mnogi kada čiste kokoške, prvo bace nožice. Mada, u današnje vreme, najčešće u marketima kupujemo piletinu bez nožica, iako se one mogu koristiti na razne načine u kuhinji, servirati uz razne soseve i priloge.

Pod uslovom da vam nisu gadne...

Ali, da li ste znali koliko su zapravo kokošije nožice zdrave?

U sebi sadrže visok nivo kolagena, otprilike 70 posto ukupnog sadržaja proteina čini kolagen. Strukturni protein koji pruža oblik, snagu i otpor vašoj koži, tetivama, mišićima, kostima i ligamentima. Takođe su dobar izvor folata, koji pomaže u sintezi DNK, i u sprečavanju abnormalnosti kod porođaja.

Vitki ste, nemate problem sa kilogramima - da li to znači da ste i zdravi?

Dokazano je da unos kolagena može poboljšati hidrataciju, strukturu i elastičnost kože. Šestomesečna studija, koja je sprovedena nad 105 žena sa umerenim celulitom, otkrila su da redovan unos kolagena smanjuje "pomorandžinu koru". Ovaj mineral dobro se pokazao u borbi protiv starenja i kod zarastanja rana.

Može pomoći u smanjenju bolova u zglobovima.

Istraživanja sugerišu da kolagen može stimulisati i regeneraciju tkiva kako bi smanjio simptome osteoartritisa. Ova vrsta artritisa razgrađuje hrskavicu, zbog čega dolazi do trenja kostiju i tako uzrokuju bol, otok i poteškoće u kretanju.

Nova studija otkriva koliki je uticaj redovnih obroka na mentalno zdravlje

Tromesečna studija sprovedena nad 191 osobom sa osteoartiritisom kolena pokazala je da dnevna doza kolagena dobijenog iz pileće hrskavice značajno smanjuje bolove, ukočenosti i fizičke disfunkcije.

Unos kolagena može poboljšati rast i jačinu kostiju, posebno kod žena u post menopauzi.

Jednogodišnja studija u kojoj su učestvovale 102 žene, pokazala je da je redovno uzimanje kolagena uvećalo mineralnu gustinu i  sintezu kostiju.

Istraživanja su pokazala da kolagen može pružiti sve ove efekte jer je glavni sastojak koštane mase.