filteri close
Objavljeno: 13.10.2022. Image source: Foto: Pexels/Mikhail Nilov
300x600

Svi znamo da zdrava ishrana pomaže u poboljšanju opšteg zdravlja našeg organizma. Sada su naučnici utvrdili i njen značaj na naše mentalno zdravlje.

Nedavna istraživanja su pokazala da postoje veze između doba dana kada koje jedete i mentalnog zdravlja. Na primer, studija iz 2021. godine je otkrila da obroci u određeno vreme mogu igrati važnu ulogu u održavanju opšteg zdravlja. Istraživači su anketirali preko 4.000 japanskih radnika i otkrili vezu između onih koji su prijavili da jedu neredovno i problema, kao što su problemi sa spavanjem. Nezdrava ishrana, izostanak doručka i više grickalica bili su objašnjenja za neredovnost obroka. 

9 znakova da vam je mentalno zdravlje narušeno

Novija studija iz 2022. godine je otkrila još jednu vezu između perioda dana kada jedete i mentalnog zdravlja. Istraživači su simulirali uslove rada u dnevnim i noćnim smenama i analizirali rezultate ishrane tokom dana i noći — ovi podaci su upoređeni sa samo jedenjem noću. Istraživači su otkrili da rad u noćnoj smeni i jedenje tokom dana i noći povećavaju nivoe anksioznosti za preko 16% i depresiju za više od 26%. Do toga dolazi jer konzumacija noćnih obroka remeti cirkadijalni ritam tela. Ovo, zauzvrat, može objasniti pad opšteg zdravlja. 

Da li "hrana za utehu" može negativno uticati na vaše mentalno zdravlje?