filteri close
Objavljeno: 26.06.2022. Image source: Foto: Pexel/Tim Samuel
300x600

Verovatno ste primetili da posežete za određenom hranom kada ste uznemireni, pod stresom ili ste malo depresivni. 

Ova hrana nije uvek povezana sa negativnim osećanjima. Nekada ovu hranu jedemo u posebnim prilikama, ili zato što nam to budi sećanja prijatna na prijatne trenutke. 

Hrana za utehu ili comfort food je poznata i kao emocionalna ishrana. U nju spadaju ukusni kolači, čips, pica, sladoled, pomfrit i peciva. Ispostavilo se da postoji razlog zašto pribegavamo ovoj vrsti hrane kada smo emotivno nestabilni. Ove namernice su bogate solju, šećerom ili masti, a ovi sastojci aktiviraju sistem nagrađivanja u mozgu, čineći da se osećamo dobro - barem privremeno. Neke ukusne namirnice aktiviraju isti centar nagrađivanja u mozgu kao i lekovi, što znači da mogu stvoriti zavisna ponašanja.

Mogu doprineti povećanoj anksioznosti i depresiji

Šećer, pržene poslastice i prerađena hrana mogu pogoršati vaše raspoloženje kada radost jedenja nestane. To se dešava zato što unošenje previše ove prerađene hrane može učiniti da se osećamo umorno, anksiozno i depresivno.

Ne morate da izbegavate svu ukusnu hranu kada želite da pojedete nešto u nestabilnim trenutcima. Najbolja hrana za utehu je ona koja sadrži hranljive materije za koje se zna da podižu raspoloženje i podržavaju funkciju mozga. Iako će možda trebati malo da se naviknete, pronalaženje zaista utešne hrane će vam dugoročno bolje služiti. Neke opcije uključuju tamnu čokoladu u umerenim količinama, fermentisanu hranu, banane, bobice, zob, orašaste plodove i semenke.

9 znakova da vam je mentalno zdravlje narušeno