filteri close
Objavljeno: 02.12.2022. Image source: Foto: Pexels/ fauxels
300x600

Sezona proslava nosi niz izazova sa sobom, pogotovo ako morate da pazite na ishranu. Pripremite se na vreme!

Kao što već zanmo, postoje dve vrste holesterola: lipoprotein niske gustine (LDL) i lipoprotein visoke gustine (HDL).  HDL se smatra dobrim, dok je LDL loš holesterol. Trigliceridi su još jedan oblik masti koji se nalazi u vašoj krvi, a kada imate visok LDL holesterol zajedno sa visokim trigliceridima, to može dovesti do nakupljanja masti duž zidova vaših arterija. Ovo stanje povećava šanse za srčani udar i moždani udar. Za većinu ljudi sa visokim holesterolom, preporučuje se da ukupna potrošnja holesterola bude 200 miligrama ili manje dnevno.

Sezona proslava može biti izazovna kada je u pitanju kontrola visokog holesterola, jer se mnoga jela prave od mleka, sira, kajmaka, putera i margarina, koji su bogati zasićenim mastima i holesterolom. Previše ovih namernica može da izazove skok u vašem holesterolu i može da izazove probleme u upravljanje holesterolom. Ali postoji način da držite holesterol pod kontrolom dok i dalje uživate u prazničnim obrocima.

Dodajte vlakna i fitosterole 

Jedan od načina da držite nivo holesterola pod kontrolom, a istovremeno uživate u prazničnim obrocima je da jedete hranu koja sadrži rastvorljiva vlakna. Holesterol se lepi za rastvorljiva vlakna tokom varenja i kreće se sa njim kroz proces varenja. Na kraju ga vaše telo izlučuje sa vlaknima za razliku od zadržavanja u krvi. Namirnice bogate rastvorljivim vlaknima uključuju crni pasulj, sočivo, slanutak, edamame i čia semenke.

Kako da prepoznate da imate povišen holesterol?

Drugi način da sprečite porast holesterola tokom sezone slavlja je povećanje količine fitosterola. Fitosteroli, biljni steroli i stanoli, su jedinjenja na biljnoj bazi koja se ponašaju kao holesterol, a konzumiranje dva grama njih dnevno može smanjiti LDL holesterol za 8% do 10%. Ideja je da će vaše telo variti fitosterole umesto holesterola i kao rezultat toga izlučiti nešto holesterola. Namirnice sa visokim sadržajem fitosterola uključuju širok izbor povrća, voća, orašastih plodova, mahunarki i žitarica.