filteri close
Objavljeno: 03.02.2022. Image source: Foto: Pexel/cottonbro
300x600

Mnogi od nas su iskusili uveče kada gledamo televiziju ili možda čitamo knjigu, i kada nam je toplo i udobno, počinjemo da tonemo u san. Znamo da treba da ustanemo, pripremimo se za spavanje, ali često je jednostavno previše primamljivo da jednostavno zatvorimo oči i skliznemo u zemlju snova.

Pranje zuba dvaput dnevno je mnogo više bitno od svežeg daha. Kada preskočite pranje zuba, pružate priliku za nakupljanje bakterija, koje poprima oblik plaka. Plak će se, zauzvrat, na kraju stvrdnuti u kamenac. Plak i kamenac mogu izazvati iritaciju i upalu, krvarenje desni i karijes. Kako bolest desni počinje, možete izgubiti i desni i kost koji drže vaše zube na mestu, što dovodi do gubitka zuba. 

Bakterije na vašim zubima proizvode kiselinu tokom dana, a posebno dok jedete. Nusproizvodi ove kiseline mogu oštetiti zubnu gleđ. Pranje zuba dva puta dnevno štiti vaše zube od ovog oštećenja.

5 upozoravajućih znakova da što pre posetite zubara

Najčešće se preporučuje pranje zuba ujutru, a zatim ponovo pre spavanja. Jedan od razloga je da se pomogne u razvijanju navike svakodnevnog pranja zuba u određeno vreme. Međutim, pranje zuba između večere i spavanja može se pokazati još korisnijim. Na taj način dajete fluoru u vašoj pasti za zube više vremena da ojača vaše zube i izgradi zaštitnu barijeru pre spavanja, kada vaši zubi postaju ranjiviji zbog nedostatka antibakterijske pljuvačke.

To ne znači da treba zube prati odmah nakon jela; tokom večere, zubi su izloženi kiselinama u hrani i pićima koje omekšavaju površinski sloj gleđi. Sačekajte najmanje 30 minuta pre pranja i izbegavajte grickanje nakon toga. Ako želite da uklonite nešto od te kiseline i šećera iz obroka, isperite usta sa malo vode.

7 ključnih saveta za lepe i zdrave zube

Iako definitivno želite da izbegnete odlazak u krevet bez pranja zuba, ne morate previše da brinete ako s vremena na vreme zaboravite. Jednostavno sutradan povećajte uobičajeno pranje sa dva minuta na četiri.

Iako će mnogi ljudi ponekad zaspati bez pranja zuba, bilo od čiste iscrpljenosti ili usled nekog drugog faktora, trebalo bi da pokušate da to ne postane navika i morate biti svesni uticaja čak i jedne noći na vaše zube. Jutarnji zadah je najmanji problem i nijedna žvakaća guma, menta ili vodica za ispiranje usta ne mogu zameniti redovno pranje zuba.