filteri close
Objavljeno: 04.01.2024. Image source: Medik
300x600

Svedočenja govore koliko ume da bude teško

Sezona gripa, korone i respiratornih bolesti u punom je zamahu, a po rečima epidemiologa dr Nebojše Bohuckog, očekuje se da će broj zaraženih naglo porasti. 

Povećanje broja obolelih će najverovatnije biti izazvano prazničnim okupljanjima, a veći broj obolelih se predviđa za sledećih nedelju do dve dana, piše Blic.rs.

Među zaraženima, mnogi ispoljavaju simptome intenzivnog kašlja, posebno u naletima. Ovaj simptom ne zaobilazi ni decu, zbog čega su pedijatrijske čekaonice i domovi zdravlja prepuni.

"Supruga i ja patimo od kašlja već više od 10 dana. Ovaj kašalj je poseban, ne sećam se da sam ikada imao sličan, iako sam imao koronu barem dvaput, a da ne pominjem grip i prehlade. Kašalj dolazi u naletima, zacenjivanje traje pola sata, pa onda imaš mir nekoliko sati. Noću je najgore, ne možeš da spavaš, od kašlja te bole glava i stomak... Čak sam promenio i krevet da bih se nekako udobnije smestio i smirio. Ali, osim kašlja, nemam drugih simptoma bolesti. Samo kašalj", objašnjava Vladimir V. iz Beograda za Blic.

Sanja D. iz Subotice govori da njeni sinovi, sedmogodišnjak i devetogodišnjak, kao i stariji tinejdžer konstantno kašlju.

"Probala sam sve što je moguće da im pomognem kod kuće, ali bez uspeha. Danas idemo lekaru, vodim ih sve. Noći su nam besane. I oni i mi smo iscrpljeni. Čini mi se da ovo nije običan kašalj", izjavila je zabrinuta majka trojice dečaka.

Dr Nebojša Bohucki, epidemiolog, za Blic ističe da su od pojave kovida respiratorne bolesti dobile globalnu pažnju i da više vodimo računa o njima.

"Ako neko kašlje i zaposlen je, mora da zna da ne bi trebao da radi ako je bolestan! Ljudi ne poštuju odmor, ne piju dovoljno tečnosti, i zato bolest duže traje. Kašalj koji traje dve do tri nedelje nije neuobičajen, jer oporavak od viroza može trajati i do mesec dana. Slabost može potrajati nedeljama, čak i duže od mesec dana", kaže dr Bohucki.

Dr Bohucki naglašava da ne traju sve bolesti "samo par dana". I izolacija zbog kovida trajala je sedam dana, ali to ne znači da su svi ozdravili za to vreme.

"Uzrok viroze obično ne znamo. Radimo specifičnu dijagnostiku samo za najvažnije bolesti, poput kovida i eventualno gripa, a retko se radi analiza za druge akutne respiratorne infekcije. Neophodno je odmaranje i ležanje. To važi i za odrasle i za decu", objašnjava dr Bohucki.

Izvor: Blic