filteri close
Objavljeno: 29.05.2021. Image source: Foto: Pixabay/PublicDomainPicture
300x600

Hrana, nervoza, bol u leđima, osetljivost grudi, sve su to uobičajeni simptomi PMS.  Evo nekoliko simptoma koji se, takođe, neretko prate mesečni ciklus:

Kada je u pitanju PMS, verovatno ste upoznati sa uobičajenim simptomima: nadimanje, grčeve, osetljivost dojki i bol u leđima. Ali šta je sa neobičajenim čudnim simptomima PMS-a?

Čudni simptomi PMS-a i šta možete učiniti u vezi sa njima.

Toplotni valunzi i noćno znojenje pre menstruacije

Ako ste to ikada doživeli, možete zapravo da osećate da idete u premenopuzu, ali to nije slučaj (pa, bar još ne!). Najčešći razlog zašto se ovo desi je generalno zato što je vaš estrogen, a možda čak i nivo vašeg progesterona, malo nizak. Kada se ovo desi, možda ćete doživeti toplotne valunge i / ili noćno znojenje dan ili dva pre vašeg perioda (ili čak jedan dan ili dva u vreme menstruacije).

Mogući lekovi: Uzmite 1/2 kašičice tinkture žalfije (ovo možete naći u lokalnoj prodavnici zdrave hrane) prvo ujutru (pre doručka), oko 4-5 dana pre nego što se očekuje krvarenje. Kada krvarite, prekinite. Ovo može trajati nekoliko ciklusa pre nego što primetite promenu, pa budite strpljivi.

Osećate se nespretno ili van balansa pre menstruacije

Ukoliko primetite da ste nespretni bez razloga, najveći razlog za to je pad progesterona, koji kod nekih žena može uticati na njihovu koordinaciju, kretanje i čak i njihov vid. To ne znači da je progesteron jedini krivac, jer je u estrogenu žena ostavila osećaj malo nejasne u mozgu.

Mogući lekovi: Važno je napomenuti da će tokom svih menstrualnih ciklusa naši hormoni fluktuirati. Zato nam je potreban sels. Kako bismo zadržali jormone u balansiranoj fluktuaciji.


Žene, prilagodite ishranu svom menstrualnom ciklusu


Vaše alergije se pogoršavaju pre menstruacije

Ovo vas može iznenaditi jer verovatno nikad niste pretpostavili da bi to moglo biti povezano! Pa stvarnost jeste.

Ako ste žena koja je dominantna estrogenom (kao u mnogim slučajevima policističnih jajnika, fibroida i endometrioze), vaše alergije će se verovatno zapaliti u ovom trenutku. Razlog za to je estrogen, koji će stimulisati masne ćelije u vašem crevu, a masne ćelije proizvode histamin, što je komponenta koja će stvoriti spektar simptoma alergije 

Mogući lekovi: Stvarno se fokusirajte na ishranu sa niskim unosom ugljenih hidrata,a visokim unosom masti. Prekomerni ugljeni hidrati mogu uticati na nivo insulina (koji govori organizmu da skladišti masti). Što više masti imate, više estrogena će slediti (i obratno).