filteri close
Objavljeno: 20.06.2021. Image source: Foto: Pixabay/susannp4
300x600

Memorijski testovi procenjuju sposobnost pamćenja na kratak i srednji rok.

Koriste se za otkrivanje mogućeg gubitka pamćenje i s njima povezanih bolesti. Pre izvođenja memorijskih vežbi koje pomažu u oporavku neophodno je utvrditi kapacitet pamćenja. 

Ponekad je gubitak pamćenja posledica depresije. Zbog ovog stanja može biti teško utvrditi razliku između gubitka pamćenje i zbunjenosti. 

Memorijski testovi pomažu u kontroli, proceni i poboljšanju pamćenja. Procenjuje se da od 25. godine života hiljade neurona svakodnevno nestaju i redovni trening pamćenja omogućava da se izborite sa ovim nepovratnim nestankom.

Od čega se sastoji?

Postoje razni testovi pamćenja, obično sa jednostavnim i kratkim pitanjima. Većina se sastoji od različitih pitanja koja mogu obuhvatati različite aspekte:

• Komunikaciju pacijenta
• Pamćenju
• Osećaj za orijentaciju
• Pitanja o svemiru
• Pažnju i koncentraciju
 
Takođe, mogu sadržati pitanja na koja moraju odgovoriti rođaci ili osobe bliske pacijentu, kako bi specijalista imao potpunije razumevanje.

Zašto se radi?

Tokom godina kapacitet pamćenja se smanjuje. Ovo se može smatrati normalnim simptomom starenja, ali i ozbiljnom bolešću.

Glavni oblik demencije je Alchajmerova bolest koju karakteriše smanjenje intelektualnog i pamćenjskog kapaciteta. Veoma je korisno otkriti patologiju unapred, jer se na taj način mogu usporiti negativni efekti. Postoje i druga stanja koja mogu prouzrokovati gubitak pamćenja kod odraslih i kojima je potrebna rana dijagnoza da bi se pružila odgovarajuća nega. 

Priprema za test pamćenja

Test pamćenja obaviće stručno lice koji će postavljati različita pitanja. Ovaj test se može uraditi kod kuće, u staračkom domu ili u bolnici. Preporučuje se da osobu prati član porodice ili prijatelj.

Ove "pametne" namirnice vam pomažu da poboljšate koncentraciju i pamćenje

Za izvođenje testa pamćenja nije potrebna posebna priprema. Važno je to učiniti kada se pojave prvi simptomi poput:

• Postavljanje istih pitanja više puta
• Mešanje ili zaboravljanje uobičajenih reči tokom govora
• Gubljenje u poznatom prostoru
• Čuvanje predmeta na neprikladnim mestima
• Promene raspoloženja bez očiglednih razloga

Šta se dešava tokom testa pamćenja?

Tokom pregleda pacijent neće osetiti ništa posebno. Važno je da sedite na udobnom i sigurnom mestu.

Značenje abnormalnih rezultata

Zajedno sa testom pamćenja, specijalista će verovatno obaviti opšti fizički pregled i proceniće se druge veštine rasuđivanja. Specijalista može zahtevati test krvi i dijagnostičke testove mozga. 

Jednom kada se identifikuju oštećenje pamćenja i njegova patologija, pacijenti mogu dobiti rani i adekvatan tretman. Ovo je izuzetno korisno za početak lečenja i kontrolu simptoma:

• Obavestite rodbinu i bliske ljude o bolesti
• Odlučite o preferencijama nege u budućnosti
• Rešite finansijska ili pravna pitanja na vreme 

JEDNOSTAVNI načini za poboljšanje pamćenja

Specijalista, takođe, može dati razne preporuke koje će pomoći pacijentu da se nosi sa gubitkom pamćenja i drugim povezanim simptomima demencije. 

Stalno se radi, poput novih studija i istraživanja, na razvoju novih testova koji otkrivaju kognitivne poremećaje. Ponekad se razvijaju novi kraći i jednostavniji testovi koji omogućavaju da se sa većim uspehom otkrije da li osoba ima problema sa pamćenjom ili druge povezane znakove.