filteri close
Objavljeno: 21.04.2023. Image source: Pixabay/Stocksnap
300x600

Psiholog priča kako da potražite pomoć i da znate da vam pomoć treba

Mentalno zdravlje mladih - nije sramota ići kod psihoterapeuta

Gotovo da ne prođe dan, a da se neko ne požali da je pod stresom, uznemiren, neraspoložen, zabrinut. Platformu za psihoterapiju, koja je potpuno besplatna, osmislila je psiholog Milica Krstić sa svojim kolegama psihoterapeutima.

Da li sve stres muči i mlade objasnila je Milica Krstić psiholog.

Saznajte sve o posledicama stresa - ozbiljne su i traže vašu pažnju

"Čini mi se da su mladi sve svesniji svog mentalnog zdravlja, s obzirom da su tu i internet i društvene mreže. Jednostavno, ljudi su u prilici da istražuju šta im se dešava kada primete neki od simptoma", rekla je psiholog.

Ističe da je to i mač sa dve oštrice, jer može da donese i mnogo problema. Na primer, na mrežama mladi viđaju druge ljude i misle da su oni srećniji od njih.

"Očekivanje okoline je preveliko za mlade ljude, da treba da budu sjajni, a oni su nezadovoljni, jer misle da su prosečni. Mnogi su u depresiji, usamljeni tužni, anksiozni", rekla je Krstićeva.

Ovaj poremećaj mnogi mešaju sa strahom - ćute i trpe, a problem posle bude veći

Ističe da je strah koji je vladao tokom pandemije uticao na ljude da se "odvoje od svojih osećanja", pa su se vezali za ekrane i društvene mreže. A to je navodi - pogrešno, jer čoveku je potrebno druženje.

"Tokom 2020. godine nekoliko mojih prijatelja je pokušalo da izvrši samoubistvo, dvoje je u tome i uspelo. To me je navelo da napravim onlajn platformu koja će pomoći ljudima da budu dobro. Na platformi učestvuje oko 90 terapeuta, na devet jezika. Nema radnog vremena, a vreme posvećeno korisniku, koja je potpuno besplatno i traje oko 60 minuta", navela je Krstićeva.

Napominje da je najvažnije graditi poverenje između roditelja i dece i da su potrebni razgovor i strpljenje.

Saveti:

1.Posmatrajte sebe,

2. Razgovarajte o svojim problemima,

3. Nije sramota potražiti pomoć stručnjaka.

Izvor: RTS