filteri close
Objavljeno: 12.04.2024. Image source: Medik AI
300x600

Kombinujte boje u tanjiru i hranite se zdravo

Ishrana u bojama duge je koncept koji podrazumeva konzumiranje raznovrsne hrane, različitih boja, kako bi se osiguralo unos različitih hranljivih materija. Svaka boja voća i povrća obično nosi specifične hranljive sastojke i antioksidanse. Evo kako bi se to moglo primeniti:

  1. Crvena hrana: Paradajz, crvena paprika, jagode, lubenica - bogati su antioksidansima kao što su likopen i antocijani, koji su korisni za srce i kožu.
  2. Narandžasta hrana: Šargarepa, bundeva, slatki krompir - sadrže beta-karoten, koji se pretvara u vitamin A, važan za vid i imuni sistem.
  3. Žuta hrana: Limun, banane, kukuruz, ananas - bogati su vitaminom C i folatima, koji su dobri za imuni sistem i zdravlje srca.
  4. Zelena hrana: Brokoli, spanać, kelj - sadrže vlakna, kalcijum, gvožđe i vitamine kao što su K i C.
  5. Ljubičasta: Borovnice, patlidžan, crne ribizle - bogati su antioksidansima kao što su antocijani, koji mogu poboljšati kognitivnu funkciju i smanjiti rizik od srčanih bolesti.
  6. Bela hrana: Luk, beli pasulj, karfiol, celer - sadrže sumporna jedinjenja koja imaju antiupalna svojstva.

Inkluzija raznolikih boja u ishrani osigurava unos različitih hranljivih sastojaka i antioksidanasa, što može doprineti boljem zdravlju i opštem blagostanju.

duga