filteri close
Objavljeno: 24.09.2022. Image source: Foto: Pixabay/avitalchn
300x600

Koristeći veoma osetljivu ultrazvučnu opremu, istraživači su mogli da vide izraze lica beba nakon što su majke progutale različite vrste hrane. 

Istraživački tim je pratio 100 trudnica u Engleskoj u periodu od 32 do 36 nedelja trudnoće kako bi proučavali da li bebe u materici reaguju na nutritivne stimuluse. 

Tokom studije, buduće majke su podeljene u tri grupe. Jedna grupa je progutala kapsule koje sadrže šargarepu u prahu. Druga grupa je uzimala kapsule sa ekvivalentom od 100 grama kelja u prahu. Treća grupa (kontrolna grupa) nije dobila ništa. Dvadeset minuta kasnije, istraživači su pogledali ultrazvučne snimke lica beba i videli da su se bebe koje su primile šargarepu nasmejale ili smejale, dok su bebe čije su majke jele kelj pravile grimasu. Kontrolna grupa nije dala iste odgovore. 

Deca će jesti više povrća ako vam pomažu u kuvanju

Prema ovoj studiji iz 2022.godine, fetusi razvijaju senzorne sposobnosti, uključujući ukus i miris, u materici tokom poslednjeg trimestra trudnoće. Amnionska tečnost apsorbuje aromatična hemijska jedinjenja koja daju ukus hrani nakon što majka proguta hranu ili piće. Šta god majka jela tokom poslednja tri meseca trudnoće, može uticati na ukuse i mirise koje će beba više voleti nakon rođenja.

Iz toga su zaključili da majke koje se zdravo hrane tokom trudnoće mogu imati decu koja su spremnija da jedu zdravu hranu.