Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Deca će jesti više povrća ako vam pomažu u kuvanju
Istraživanje je utvrdilo će deca jesti više zeleniša ako spremaju hranu s vama
Deca koja sa roditeljima pripremaju hranu jedu više povrća od one koja u tome ne učestvuju, otkrilo je istraživanje sprovedeno u Lozani.
Istraživači su poredili namirnice koje deca biraju da jedu kada učestvuju u pripremi obroka sa onim za koje se opredeljuju kada ne učestvuju u tome.
Ukupno 47 roditelja sa decom, uzrasta između šest i 10 godina, pripremalo je obroke od različitih namirnica, kao što su pohovana piletina, salata, karfiol i testenina.
Mali ekran - velika muka i mnogo suvišnih kilograma!
Polovina dece pomagala je roditeljima u pripremi, dok se druga polovina dece igrala.
"Deca koja su kuvala sa roditeljima, pojela su veći deo svog obroka i znatno veće količine povrća, a rezultati ukazuju na to da uključivanje dece u pripremu obroka može pomoći u razvijanju zdravih navika u ishrani i povećati unos povrća kod dece", rekao je nutricionista dr Klazin van der Horst, vođa tima naučnika koji su sproveli istraživanje.
Utvrđeno je da su deca koja su pripremala obrok sa roditeljima, pojela oko 76 odsto više salate, 27 odsto više piletine, a ukupno su unela oko 25 odsto više kalorija.
Kao da ih nije bilo dovoljno do sad! NOVI rizici brze hrane
Istraživanje je, takođe, pokazalo da pomaganje u pripremi obroka podiže samopouzdanje dece i stvara osećaj ponosa.
Ishrana u predškolskim ustanovama obezbeđuje 70 do 75 odsto dnevnih energetskih potreba i donekle koriguje porodičnu ishranu, a u vrtićima se organizuje i aktivno učešće dece u pripremi hrane, naročito hrane od namirnica koje deca teže prihvataju.