filteri close
Objavljeno: 12.03.2024. Image source: Pexels
300x600

Treba se dobro upoznati sa svim detaljima, uključujući i oporavak

Gojaznost se smatra jednim od glavnih zdravstvenih problema savremenog društva. Izveštaj Republičkog zavoda za statistiku iz januara 2023. pokazuje da u Srbiji, među osobama starijim od 18 godina, 36,3% spada u kategoriju predgojaznih, pri čemu je 43,2% muškaraca i 29,8% žena, piše Stetoskop.info

Ukupan procenat gojaznih u populaciji iznosi 17,3%, sa 19,5% muškaraca i 15,2% žena.

Razlozi za pojavu gojaznosti su mnogobrojni, uključujući sedentaran način života, konzumiranje visoko kalorične hrane bogate mastima, što dovodi do akumulacije viška kalorija u masnim tkivima. Gojaznost ne predstavlja samo zdravstveni, već i društveni problem, a borba protiv nje obično uključuje promenu ishrane, fizičku aktivnost i razne dijete.

Kada konvencionalne metode ne daju rezultate, prelazi se na razmatranje hirurških opcija, poput barijatrijske hirurgije, koja se pokazala efikasnom u lečenju gojaznosti. Ova operacija ne samo da pomaže u smanjenju težine, već ima pozitivan efekat na oboljenja povezana sa gojaznošću, kao što su dijabetes, hipertenzija i artroza.

Lek protiv gojaznosti daje više nego dobre rezultate na početku testiranja!

Barijatrijska hirurgija zahteva sveobuhvatan pristup, uključujući preoperativne pripreme, nutricionističko savetovanje i psihološku podršku, kao i postoperativno praćenje. Hirurški zahvat obavlja se minimalno invazivnim tehnikama, čime se skraćuje vreme oporavka.

Prvenstveno treba imati u vidu to da je ovo hirurška procedura i da iako su današnji trendovi doveli do ekspanzije zdravstvenog turizma, ovakve ozbiljne procedure ne treba promovisati kao trodenevni izlet. Kao što je navedeno, barijatrijska hirurgija se bavi pacijentima koji neretko imaju udružene bolesti, te odgovorno lečenje zahteva više od pomenutih dana. Odgovorno lečenje smanjuje postoperativne komplikacije koje se mogu javiti ali i daje adekvatnu podršku pacijentima sa patološkom gojaznošću.

Odmah nakon barijatrijske procedure, operisana osoba treba da konzumira bistre supe, razblažene voćne sokove, napitke bez šećera... Dijeta traje dok se digestivni trakt ne oporavi od ove hirurške procedure. Zatim je potrebno unositi kašaste obroke od voća i povrća, kao i visokoproteinske obroke koji su tečni ili kašasti, i tako najmanje dve nedelje. 

Kasnije se uvode meka mesa i mlečni proizvodi, a hranljive namirnice bogate ugljenim hidratima se izbegavaju tokom početnog perioda gubitka težine. Redovne kontrole i praćenje zdravstvenog stanja operisanog pacijenta su obavezne.

Popularna operacija smanjivanja želuca nije NI MALO NAIVNA

Važno je odabrati pouzdanu kliniku za ovakav zahvat, uzimajući u obzir kvalitet pruženih usluga, stručnost medicinskog tima i higijenske uslove. Prilikom odluke, treba biti oprezan i ne oslanjati se isključivo na cenu ili ponude zdravstvenog turizma koje mogu biti privlačne, ali nedovoljno sigurne.