filteri close
Objavljeno: 06.09.2023. Image source: Unsplash
300x600

Naučnici vrlo ohrabreni, ali daleko je još sve od primene

Prvi deo kliničkih testiranja ukazuje na to da novi medicinski preparat efikasno redukuje masnoće i telesnu težinu kod prekomerno teških miševa, bez uticaja na njihovu želju za hranom. 

Ako i eksperimenti na ljudima potvrde efikasnost, ovaj preparat ima potencijal da napravi preokret u terapiji gojaznosti, jer bi omogućio gubitak nepotrebnih kilograma bez smanjenja apetita ili izbacivanja masnoća iz ishrane.

Preparat se usmerava na enzim lociran u astrocitima, zvezdastim ćelijama mozga, koje mogu regulisati telesnu težinu utičući na specifične neurone. To je pokazala nova studija iz Instituta za osnovne nauke (IBS) u Južnoj Koreji.

"Do sada su tretmani gojaznosti bili usmereni na hipotalamus, fokusirajući se na neuronske mehanizme koji su povezani sa kontrolom apetita. Kako bismo to nadmašili, koncentrisali smo se na astrocite i utvrdili da reaktivni astrociti igraju ulogu u gojaznosti," izjavio je Munsun Sa, vodeći autor studije i neurobiolog iz IBS-a, stoji u saopštenju Instituta.

Kako je napomenuto, hipotalamus upravlja ravnotežom između unosa hrane i potrošnje energije. Poznato je da neuroni u ovom delu mozga interaguju s masnim tkivom i kontrolisu metabolizam lipida, ali detalji nisu bili jasni.

Ispitujući miševe sa visokim unosom masnoća, istraživači su otkrili da je aktivnost u neuronima GABRA5 značajno smanjena. Nakon toga, manipulisali su njihovom aktivnošću koristeći hemijske supstance. To je rezultiralo gojenjem uz smanjenje produkcije toplote u smeđem masnom tkivu i povećanjem skladištenja belog masnog tkiva.

S druge strane, stimulacija GABRA5 neurona u hipotalamusu izazvala je veliki gubitak telesne težine kod prekomerno teških miševa, potvrdivši da ovi neuroni deluju kao regulatori težine.

"Utvrdili smo postojanje specijalnih neurona koji razgrađuju masnoće," zapisali su autori u svom radu. Sa i njegovi saradnici bili su iznenađeni da astrociti kontrolišu ovu grupu GABRA5 neurona, uključujući i gubitak težine. Otkrili su da su reaktivni astrociti češći u mozgu prekomerno teških miševa u poređenju sa miševima normalne težine. Ovi astrociti proizvode enzim MAOB, koji sintetiše inhibitorni neurotransmiter GABA. Povećanje GABA nivoa inhibira GABRA5 neurone, što vodi do gojenja. Tim je zaključio da ako stimulacija GABRA5 neurona može smanjiti skladištenje masnoća, onda inhibicija astrocita u proizvodnji GABA može pomoći u tretmanu gojaznosti. Uključen je ovde novi preparat KDS2010 koji inhibira MAOB enzim u reaktivnim astrocitima, pa tako onemogućava proizvodnju GABA i omogućava GABRA5 neuronima da normalno funkcionišu i podstiču gubitak težine.

KDS2010 je pokazao odličnu efikasnost kod gojaznih miševa. Njihov metabolizam lipida se poboljšao, skladištenje masnoća je opalo, a gubitak težine je bio očigledan iako je njihova ishrana bila bogata masnoćama i količina konzumirane hrane nije bila smanjena.

Studija je obuhvatila samo muške miševe, pa su potrebna dodatna istraživanja. Biotehnička firma Neurobiogen, koja je u vezi sa istraživačkim timom, trenutno se nalazi u inicijalnoj fazi kliničkog testiranja preparata KDS2010.