filteri close
Objavljeno: 27.10.2022. Image source: Pixabay/bearinthenorth
300x600

Petnaestogodišnja studija sprovedena u Holandiji pokazala je da optimisti imaju manje izglede da umru od srčanih bolesti. 

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 545 ispitanika, starosti od 64 do 85 godina. Kategorija optimista je ustanovljena na početku sprovođenja studije, kada je ustanovljeno da optimisti imaju 50 odsto manje šansi da umru usled srčanih oboljenja. Važno je naglastiti da tada nisu uzeti u razmatranje faktori poput opšteg zdravstvenog stanja, pušenje ili nasledne bolesti.

Tvrdnje na osnovu kojih se vrednovao optimizam su sledeće: „Još uvek očekujem mnogo od života”„Ne radujem se onome što me čeka u godinama koje slede”„Moji dani kao da sporo prolaze”, i „Još uvek sam pun planova”

Istraživači su izneli zapažanja da optimisti na mnogo načina održavaju svoje srce zdravim. Između ostalog, oni su manje skloni depresiji i lakše se nose sa svakodnevnim problemima. Takođe, potvrđeno je da bi stanje duha neke osobe moglo povratno da deluje na nervni, imuni i hormonalni sistem, što je sve važno i za zdravlje srca.

Ovi poslovi najviše utiču na zdravlje srca kod žena