filteri close
Objavljeno: 08.10.2019. Image source: nastya_gepp/Pixabay
300x600

Ovo su mogući razlozozi

Osećaj knedle u grlu, poznat i kao globus-sindrom, česta je pojava koja se opisuje kao osećaj stranog tela u predelu grla.

Osećaj knedle u grlu može imati organske i psihološke uzroke.

Najčešči simptomi ovog stanja su sledeći:

  • bol pri gutanju,
  • osećaj grebanja u grlu,
  • osećaj kiseline i peckanja u grlu,
  • osećaj suvoće u grlu
  • osećaj zaglavljenosti komada sluzi, koji se obično percipira dublje u grlu.

Knedla u grlu često je vrlo uznemiravajuća,pogotovo zato što osoba često uzalud pokušava da je se oslobodi kašljanjem ili iskašljavanjem sluzi, ali bez stvarnog poboljšanja.

Zbog toga je ovaj problem često praćen bolovima, osećajem gušenja i nedostatka vazduha, bliskom anksioznim napadima.

Uzroci

Vrat je važno područje tela u kome se nalaze žlezde, dušnik i grkljan, tako da je u ispitivanju uzroka najpre važno proveriti da li su svi organi zdravi, i postoji li eventualno strano telo koje ometa govor, disanje i gutanje.

Akutni osećaj stranog tela može biti prouzrokovan alergijom, što je takođe potrebno blagovremeno otkriti.

Brzo gutanje hrane takođe može biti razlog zapinjanja hrane i uglavnom se rešava gastroskopijom.

Nakon gutanja većih, nedovoljno sažvakanih zalogaja i brze konzumacije hrane i pića mogu se, uz pritisak u grudima, pojaviti knedla u grlu i podrigivanje.

Kad osećaj knedle u grlu traje duže, u pitanju može biti problem u radu štitne žlezde, pojava ciste i fistule na vratu,mikoza (gljivična infekcija) i slično.

Ukoliko je osećaj knedle u grlu povezan sa problemima u radu štitne žlezde, najčršće je praćen još nekim od navedenih simptoma

  • drhtanje ruku,
  • poremećaja spavanja,
  • preterano znojenje,
  • iznenadni napadi gladi i žeđi.

Česti uzroci osećaja knedle u grlu su i prehlada, bronhitis ili upala uha, pa je obično praćeno i osećajem ptitiska u grudima, često uz povećan povratak želudačne kiseline u jednjak.

Napetosti mišića ili vezivnog tkiva takođe može uzrokovati osećaj knedle u grlu. Pojavljuju se od ožiljaka operacija na vratu ili u grlu ili usled nepravilnog držanja glave,odnosno celog tela.

Stezanje u grlu na nervnoj bazi takođe je česta pojava. Mentalni stres koji sa sobom nose nerešeni sukobi, anksioznost ili bolesti poput depresije, često dovodi do privremenog ili dugoročnog osećaja pritiska ili stranog tela u grlu bez ikakvog organskog uzroka.

U ovim slučajevima se gutanje i disanje često opisuju kao teško ili bolno.