filteri close
Objavljeno: 16.03.2020. Image source: marijana1/Pixabay
300x600

U periodu teške borbe sa virusom korona, svako od nas ima 3 najveća saveznika – pridržavanje propisanih mera ponašanja, održavanje lične higijene i - jačanje imuniteta.

Vodeći računa o tome da se redovno hranite i unosite sve potrebne hranljive sastojke koji organizmu daju snagu, imunitet možete jačati i unošenjem što više voća i povrća.

Veoma VAŽNA poruka srpskog pulmologa, svi treba da je pročitaju

Donosimo nekoliko ideja zdravih napitaka koje možete napraviti kod kuće:

Kelj, paradajz i celer 

Kelj je osnovni sastojak mnogih zelenih sokova. 

Umesto uobičajne kombinacije sa voćem, ovaj recept obuhvata sok od paradajza i celera, dodajući više nego dovoljno vitamina A. 

Ovako pripremljen napitak obiluje vitaminima A i C, magnezijumom, kalijumom, gvožđem i zdravim masnim kiselinama. 

Jabuka, šargarepa i narandža 

Šargarepa, jabuka i narandža su dobitna kombinacija za pomoć vašem telu u zaštiti i odbrani od infekcija.

Sok od šargarepe, jabuke i narandže bogat je vitaminima A, B6 i C, kao i kalijumom i folnom kiselinom. 

Spanać, zelena salata i kelj

Zeleni sok na bazi povrća je izvor hranljivih sastojaka za jak imuni sistem.

Ubacite šaku peršuna za dodatnu porciju vitamina B6.

Ovaj vitamin igra važnu ulogu u proliferaciji imunih ćelija i stvaranju antitela.

Sok od spanaća, zelene salate i kelja, uz dodatak peršuna, bogat je vitaminima A, C i B6, gvožđem i kalcijumom.

Koji vitamini su svakodnevno potrebni našem organizmu? (TABELA)

Cvekla, šargarepa, đumbir 

Ovaj sok od tri korena pomoći će vašem imunom sistemu i umanjiti upalne simptome. 

Upala je često imuni odgovor na infekcije.

Sok od cvekle, šargarepe i đumbira sadrži i vitamine A, C i E, kao i gvožđe i kalcijum.