filteri close
Objavljeno: 08.02.2020. Image source: Pixabay/Free-Photos
300x600

Zvuči logično, ali nije zgoreg ponoviti

Izloženost hemijskim sredstvima za razređivanje tokom trudnoće, povećava rizik od deformiteta fetusa i do dva i po puta, upozoravaju francuski stručnjaci.

Opasnost od kongenitalnih deformacija fetusa veća je dva i po puta kod trudnica najizloženijih razređivačima na radnom mestu u odnosu na ostale, pokazali su rezultati istraživanja.

Ovo su jasni simptomi niskog nivoa ESTROGENA kod žena

Francuski naučnici došli su do tog rezultata obavivši ispitivanje na 3.421 ženi, od kojih je više od 3.000 bilo zaposleno.

Među ispitanicama, 30 odsto je izjavilo da je na radnom mestu izloženo najmanje jednom razređivaču.

U toj velikoj grupi učesnica u istraživanju, one koje su bile izložene najvećim dozama razređivača koji se koriste za razblaživanje određenih supstanci , imale su i najveći rizik da kod njihovog fetusa dođe do pojave deformiteta bubrega, urinarnog trakta, usta - takozvana "zečja usna", genitalija kod dečaka i drugih
organa.

Šta je Tarnerov sindrom i zašto je važna rana dijagnostika

Te supstance uključuju skidanje masnoća, razdvajanje supstanci ili čišćenje

Naučnici su konstatovali da razređivači koji se najčešće udišu ili u organizam prodiru preko kože sadrže supstance sposobne da probiju zaštitnu barijeru koju formira placenta tokom trudnoće, a toksične su po plod, što su potvrdila istraživanja obavljena na pacovima.