filteri close
Objavljeno: 18.09.2024. Image source: Foto: Pixabay/congerdesign
300x600

Aspartam je zaslađivač koji se koristi kao zamena za šećer u mnogim prehrambenim proizvodima i pićima. Kao i kod mnogih prehrambenih aditiva, postoje različita mišljenja o njegovoj sigurnosti.

Aspartam je veštački zaslađivač koji se koristi u mnogim dijetalnim pićima i niskokaloričnim proizvodima. Generalno se smatra bezbednim za većinu ljudi, osim za one sa fenilketonurijom (PKU), koji ne mogu da metabolizuju fenilalanin, sastojak aspartama. Neke studije su izazvale zabrinutost zbog mogućih nuspojava, ali glavne zdravstvene organizacije smatraju da je aspartam siguran u preporučenim količinama.

Veza između aspartama i raka je predmet istraživanja već nekoliko decenija. Prema velikom broju naučnih studija i evaluacijama vodećih zdravstvenih organizacija poput Svetske zdravstvene organizacije (WHO), Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) i Američke agencije za hranu i lekove (FDA), aspartam nije dokazano kancerogen kada se koristi u preporučenim dozama.

Koje su "bezbedne" doze? 

Preporučena dozvoljena dnevna doza (ADI) za aspartam, koju su odredile zdravstvene organizacije poput FDA i EFSA, iznosi 40 mg po kilogramu telesne mase u Evropi, dok je u SAD-u dozvoljena doza nešto viša, oko 50 mg po kilogramu.

Za prosečnu osobu od 70 kg, to znači da mogu konzumirati do 2800 mg aspartama dnevno, što je ekvivalent otprilike 15-20 limenki dijetalnih pića dnevno pre nego što se prekorači ova granica.

Ovo su najčešće zablude o zaslađivačima koji se koriste u ishrani!