Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Ovaj zaslađivač se najčešće koristi u gaziranim pićima, žvakama, jogurtima-Da li je bezbedan?
Aspartam je zaslađivač koji se koristi kao zamena za šećer u mnogim prehrambenim proizvodima i pićima. Kao i kod mnogih prehrambenih aditiva, postoje različita mišljenja o njegovoj sigurnosti.
Aspartam je veštački zaslađivač koji se koristi u mnogim dijetalnim pićima i niskokaloričnim proizvodima. Generalno se smatra bezbednim za većinu ljudi, osim za one sa fenilketonurijom (PKU), koji ne mogu da metabolizuju fenilalanin, sastojak aspartama. Neke studije su izazvale zabrinutost zbog mogućih nuspojava, ali glavne zdravstvene organizacije smatraju da je aspartam siguran u preporučenim količinama.
Veza između aspartama i raka je predmet istraživanja već nekoliko decenija. Prema velikom broju naučnih studija i evaluacijama vodećih zdravstvenih organizacija poput Svetske zdravstvene organizacije (WHO), Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) i Američke agencije za hranu i lekove (FDA), aspartam nije dokazano kancerogen kada se koristi u preporučenim dozama.
Koje su "bezbedne" doze?
Preporučena dozvoljena dnevna doza (ADI) za aspartam, koju su odredile zdravstvene organizacije poput FDA i EFSA, iznosi 40 mg po kilogramu telesne mase u Evropi, dok je u SAD-u dozvoljena doza nešto viša, oko 50 mg po kilogramu.
Za prosečnu osobu od 70 kg, to znači da mogu konzumirati do 2800 mg aspartama dnevno, što je ekvivalent otprilike 15-20 limenki dijetalnih pića dnevno pre nego što se prekorači ova granica.
Ovo su najčešće zablude o zaslađivačima koji se koriste u ishrani!