filteri close
Objavljeno: 06.03.2024. Image source: Medik AI
300x600

Određena hrana i pića se ne mešaju dobro sa nekim lekovima.

Najčešće interakcije sa lekovima izazivaju namirnice kao što su:

1. Alkohol

Piće može izazvati opasne neželjene efekte sa mnogim lekovima, uključujući neke lekove za:

-Alergije

-Prehlada i grip

-Visok holesterol

-Visok krvni pritisak

Poremećaj hiperaktivnosti deficita pažnje (ADHD)

-Depresija

-Dijabetes

-Infekcije

-Bol

-Loš san
*Pre nego što počnete da uzimate novi lek, pitajte svog lekara ili farmaceuta da li bi mogao da stupi u interakciju sa alkoholom. Takođe, proverite na etiketi leka upozorenja o alkoholu.

2.Grejpfrut ili sok od grejpfruta 

Previše od jednog ili drugog može uticati na neke lekove kao što su:

-Antihistaminici

-Lekovi za krvni pritisak

-Lekovi protiv anksioznosti

-Lekovi protiv odbacivanja transplantata


Šta su neželjene reakcije na lek: Koje su moguće reakcije na lekove, koji lekovi se ne kombinuju, u kojim stanjima se ne preporučuju određeni lekovi?

*Sok od grejpfruta se ne izaziva negativnu reakciju sa svakom vrstom lekova u ovim vrstama. Proverite uputstvo vašeg leka da li postoje upozorenja o tome. Takođe, pitajte svog lekara ili farmaceuta da li je bezbedno uzimati grejpfrut ili njegov sok u bilo kojoj količini sa vašim određenim lekom. Ako vam kažu da prestanete da jedete ili pijete, pitajte da li neko drugo voće ili sokovi mogu imati sličan efekat na vaš lek.

3.Hrana sa vitaminom K, poput lisnatog povrća. 

Oni mogu da stupe u interakciju sa varfarinom koji razređuje krv. Ne morate da prestanete da ih jedete, ali je važno da budete dosledni i da ne preterujete. Pitajte svog doktora koliko hrane sa vitaminom K možete da unosite.

4.Hrana i pića sa visokim sadržajem kalijuma, kao što su banane, zamene za so i sok od pomorandže

Oni mogu uticati na lekove za krvni pritisak koji se nazivaju ACE inhibitori. Vaš lekar će pratiti vaše nivoe kalijuma i možda će vam reći da smanjite unos hrane sa njim.

5.Kantarion

Ovaj biljni dodatak ishrani može uticati na mnoge lekove za srčana oboljenja, HIV, depresiju i druga stanja. Takođe može uticati na pilule za kontrolu rađanja i lekove protiv raka irinotekan i imatinib.