filteri close
Objavljeno: 21.08.2023. Image source: Foto: Pixabay/MapleHorizons
300x600

Alergija na hranu je sve češća pojava u razvijenim zemljama.

To može biti povezano sa promenama navika u ishrani, kasnim uvođenjem novih namirnica, prisustvo aditiva u hrani ili previše sterilnim okruženjem.

Iako se većina alergija na hranu povuče pre 5. godine, važno je preduzeti sve mere opreza prilikom uvođenja novih namirnica.

Kod uvođenja čvrste hrane najvažnije je da to radite postepeno, jednu po jednu namirnicu, kako bi se identifikovala hrana koja je alergen. Na primer, ako svojoj bebi date tri nove namirnice tokom dana i ona razvije alergijsku reakciju, nećete znati koja od namirnica je to izazvala.

 Svaki put kada ponudite novu hranu, trebalo bi da sačekate tri do pet dana pre nego što dodate još jednu novu stavku na meni. Nemojte eliminisati drugu hranu koju vaša beba jede za to vreme, samo nemojte dodavati ništa novo.

 Top 8 alergenih namirnica
Sa bilo kojom novom hranom, trebalo bi da pazite na alergijske reakcije. Postoji više od 160 alergenih namirnica; određena hrana može biti alergenija od druge. 
Poznato je da sledećih osam namirnica i grupa hrane mogu izazvati probleme sa alergijskim reakcijama (čak u 90% slučajeva alergijskih reakcija se javljaju ove namirnice):

  • Kravlje mleko
  • Jaja
  • Kikiriki
  • Orašasti plodovi (kao što su orasi ili bademi)
  • Riba
  • Školjke
  • Soja
  • Pšenica

  U roku od nekoliko meseci od početka uzimanja čvrste hrane, dnevna ishrana vaše bebe treba da uključuje raznovrsnu hranu, kao što su majčino mleko, formula ili oboje; meso; žitarice; povrće; voće; jaja; i ribe.

Simptomi alergije na hranu se obično javljaju vrlo brzo nakon što se hrana pojede - u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati. Ovo su  simptomi:

-Koprivnjača ili rane
-Rumena koža ili osip
-Oticanje lica, jezika ili usana
-Povraćanje i/ili dijareja
-Kašalj ili piskanje
-Otežano disanje
-Gubitak svesti

Ukoliko primetite neke od ovih simptoma, javite se lekaru.

Da li je more dobro za bebe?