filteri close
Objavljeno: 26.05.2021. Image source: Foto: Pixabay/Gromovataya
300x600

Ne treba vam diploma dermatologije da biste shvatili da je spavanje sa šminkom zaista loša ideja. Nije dobro za vašu kožu. 

Možda mislite, kasno je... Umoran sam... Neće se ništa loše desiti ako zaspim sa šminkom samo jednom... Pa, to izaziva više štete nego što mislite. 

Leći u krevet, a da pre toga niste uklonili svu šminku sa lica, može imati kumulativni štetni efekat. 

Evo samo nekoliko stvari koje se dešavaju sa vašom kožom, vašim trepavicama i ispod površine kože, kada ne uklanjate svoju šminku pre spavanja.

Zapušenje pora
Spavanje sa šminkom je ubistvo za pore. Šminka sadrži sastojke,  kao što su silikoni - blokiraju pore. Kada su pore blokirane, vaša koža postaje nervozna. Ako ste podložni aknama, to može dovesti do naglog izbijanja akni i bubuljica. 

10 namirnica koje više i od šminke pomažu da vaša koža zablista

Možete ubrzati proces starenja
Spavanje sa šminkom zapušava pore, suši kožu, izaziva crvenilo i osetljivost, i ubrzava proces starenja koji vodi do prevremenih bora. Kožne ćelije su takođe oštećene praksom spavanja sa šminkom. Šminka može da zaustavi zagađivače životne sredine i slobodne radikale koji mogu oštetiti kožne ćelije, uključujući kolagen, u toku dana. Međutim, uveče to dovodi do prevremenog starenja kože.

Vaša koža se isuši
Ostavljajući šminku preko noći, čak i ako umijte lice ujutru, uzrokujete crvenilo, neravnotežnost i suvoću kože. Ako ispravno očistite svoje lice noću i hidrirate ga proizvodima koji sadrže sastojke kao što su aloe vera, to vam daje mogućnost da se koža regeneriše i popraviti u toku noći. Suva koža znači gubitak elastičnosti, što čini da bore i nečistoće budu istaknutije.

Trepavice se mogu pokidati
Još jedan negativan rezultat spavanja  našminkanih očiju, je lomljenje trepavica. Od maskare i ajlajnera, vaše trepavice postaju krute, što uzrokuje lomljenje.