filteri close
Objavljeno: 15.06.2020. Image source: Pixabay/Stocksnap
300x600

Čak i vidno gojazni muškarci sebe doživljavaju vitkijima, pokazala je nauka

Muškarci imaju tendenciju da sebe vide vitkijim, čak i kada imaju očigledan višak kilograma, dok preuveličavaju težinu supruge ili devojke. Takođe, roditelji su, kada je o liniji reč, stroži prema ćerkama.

Dansko istraživanje čiji su rezultati objavljeni na sajtu ScienceNordic pokazalo je da muškarci i žene imaju pogrešno viđenje kako vlastite, tako i partnerove težine.

Ove pogrešne predstave, koje se primenjuju i na decu, mogu da izazovu ozbiljne probleme za pripadnike oba pola, tvrde naučnici koji su anketirali više od 1.000 osoba.

Više (kontrolisanih) obroka - manje sala?

Ispitanici su bili zamoljeni da procene vlastitu težinu i težinu svog partnera, odnosno partnerke. Ispostavilo se da muškarci uglavnom umanjuju svoju težinu, a preuveličavaju težinu supruge ili devojke.

Muškarci imaju tendenciju da sebe vide vitkijim, čak i kada imaju očigledan višak kilograma.

Suprotno njima, žene su daleko kritičnije prema sebi i u većini slučajeva smatraju da su deblje nego što jesu u stvarnosti.

Za istraživače glavni krivac ovako iskrivljenih predstava su mediji koji nas bombarduju "idealnim" ženskim telima.

PORAZNO: Žene su spremne da žive kraće zarad "savršene" figure

Autore studije, međutim, muči jedan drugi problem. Naime, isto ponašanje primećeno je i kod roditelja u odnosu na decu.

"Roditelji vide svoju ćerku deblju, a sina mršavijeg nego što oni zaista jesu. Stroži su prema devojčicama nego dečacima", objasnila je Vibeke Tornej Kristensen, sociolog sa Univerziteta u Kopenhagenu koja je predvodila istraživanje.

Ovakve pogrešne predstave, upozorili su stručnjaci, mogu da ugroze zdravlje dece.