filteri close
Objavljeno: 11.05.2020. Image source: Foto: Pixabay/anaterate
300x600

Što je mnogo, mnogo je

Žene su spremne da kraće žive u zamenu za savršenu figuru kakvoj teže, pokazuju rezultati istraživanja sprovedenog u Britaniji.

Zabrinjava činjenica da su ispitanice mahom bile normalne težine, kao i to da nesigurnost prouzrokovana izgledom nije svojstvena samo tinejdžerkama.

Milioni žena su toliko nezadovoljne svojim izgledom da su spremne da se odreknu godine života za savršeno telo, pokazuju uznemirujući rezultati jedne studije.

Kako da brzo izgubite kilograme: 3 jednostavna koraka, zasnovana na nauci

Istraživanje sprovedeno među ženama starim između 18 i 65 godina od strane britanskih univerzitata pokazalo je da je svaka treća dama spremna da umre ranije u zamenu za idealnu figuru kakvu imaju manekenka Keli Bruk ili glumica Skarlet Johanson.

Rezultati su šokantniji time što su skoro sve ispitanice bile normalne telesne težine, neke čak i neuhranjene.

Oko 16 odsto ispitanica je izjavilo da bi menjalo jednu godinu života za telo kakve žele, dok je deset odsto bilo spremno da se odrekne između dve i pet godina.

Prost način da znate koje voće je dobro za gubljenje kilograma

Ispostavilo se da je čak 30 odsto od 320 ispitanih spremno na neku vrstu "životne trampe", a s obzirom na to da je istraživanje vršeno među ženama starosne dobi između 18 i 65, nameće se zaključak da nisu samo tinejdžerke nesigurne oko sopstvenog izgleda.

Kao najpoželjnije telo i idol ovim ženama izglasana je Keli Bruk, koju prate pevačica Bijonse i glumice Džesika Alba i Skarlet Johanson.

Doktorka Filipa Didrihs, specijalista za poremećaje u ishrani pri Univerzitetu Zapadne Engleske, smatra da je jasno da samopouzdanje žena oko njihovog izgleda ne raste sa godinama.

Doručkujte obilno da biste posle bili manje gladni - da li je baš tako?

"Ovo pokazuje koliko je izgled važan za žene. Nažalost, danas figura nije samo pokazatelj lepote, već i životnog uspeha svake žene", izjavila je doktorka Didrihs.

Didrihs dodaje da nisu samo anoreksija i bulimija problemi žena koje nisu zadovoljne linijom - učestale dijete i rigorozno vežbanje takođe mogu da uzmu danak zdravlju.

Postoje i LOŠE strane gubitka težine

Osnivač fondacije za borbu protiv poremećaja u ishrani Karina Bertou, koja je i sama bolovala od anoreksije i bulimije u prošlosti, ističe da modna industrija vrši preveliki pritisak na žene da budu mršave.

"Poruka koju dobijamo iz sveta mode je da moramo biti tanke da bi bile voljene i to je pogrešno."