Pasulj i grašak bolji od vege burgera i biljnog mleka kao zamena za meso
A i jeftiniji su, plus zdraviji po okolinu…
Nova studija naučnika sa Univerziteta u Oksfordu i Univerzitetskog koledža u Londonu donosi važne zaključke o zameni mesa i mlečnih proizvoda u ishrani, a nekako i potvrđuje zdrav razum.
Da, vege burgeri i biljno mleko mogu da budu ukusni i da se spremaju na različite načine, ali oni koji ne jedu meso u potrazi za zdravljem će bolji proći uz običan pasulj i grašak.
Istraživanje Oksforda obuhvatilo je 24 različite alternative za meso i mleko, a rezultati su objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Naučnici su otkrili da su pasulj, grašak i druge mahunarke najbolja zamena za meso i mlečne proizvode.
Vegetarijanska hrana ženama donosi jedan rizik u kasnijoj dobi
Ove namirnice su se pokazale kao superiorne u svim kategorijama - od uticaja na zdravlje i životnu sredinu do cene.
Rezultati su pokazali značajne zdravstvene prednosti pri zameni mesa. Dr Marko Springman sa Instituta za promene životne sredine u Oksfordu navodi: "Istraživanje je pokazalo da nam na raspolaganju stoji niz namirnica i prehrambenih proizvoda koji bi nam na mnogo načina bili od koristi ako bismo u sadašnjoj ishrani zamenili meso i mlečne proizvode."
Prema istraživanju, najveće zdravstvene koristi donosi zamena mesa graškom (6,1%), a zatim slede tempeh, pasulj i soja (5,1% do 5,7%). Među alternativama za mleko, sojino mleko se pokazalo kao najbolji izbor sa zdravstvenom koristi od 5,2%, a za njim sledi bademovo mleko.
Vegetarijanstvom protiv raka? Evo šta kažu istraživanja
Naučnici su ustanovili da bi ovakve promene u ishrani mogle da smanje preranu smrt za 5 do 6 procenata u zemljama sa visokim prihodima. Ovo se pripisuje povećanom unosu vlakana (44%) i smanjenju lošeg holesterola.
Što se tiče uticaja na životnu sredinu, stručnjaci ističu: "Bez promena u ishrani da postanu više zasnovane na biljnom, uticaj sistema ishrane na životnu sredinu mogao bi da predstavlja ozbiljan problem u nastojanjima da se globalne temperature održe ispod 2 stepena Celzijusa pre industrijskog doba."
Studija je otkrila da bi prelazak na mahunarke umesto mesa i mleka u zemljama sa visokim prihodima doneo višestruke koristi:
- Smanjenje neravnoteže u ishrani za polovinu
- Smanjenje prerane smrti za desetinu
- Smanjenje uticaja na životnu sredinu za više od polovine
- Smanjenje troškova za više od trećine
Istraživanje je takođe pokazalo da su vegetarijanski hamburgeri i biljna mleka, iako bolji od životinjskih proizvoda, ipak manje povoljni od neprerađene biljne hrane. Na samom dnu liste našlo se meso koje je uzgojeno u laboratoriji. Naučnici su utvrdili da je ovo meso jednako štetno po zdravlje kao i obično goveđe meso, ali su troškovi proizvodnje do 40.000 puta veći.