filteri close
Objavljeno: 04.12.2024. Image source: Pexels
300x600

A i jeftiniji su, plus zdraviji po okolinu…

Nova studija naučnika sa Univerziteta u Oksfordu i Univerzitetskog koledža u Londonu donosi važne zaključke o zameni mesa i mlečnih proizvoda u ishrani, a nekako i potvrđuje zdrav razum.

Da, vege burgeri i biljno mleko mogu da budu ukusni i da se spremaju na različite načine, ali oni koji ne jedu meso u potrazi za zdravljem će bolji proći uz običan pasulj i grašak.

Istraživanje Oksforda obuhvatilo je 24 različite alternative za meso i mleko, a rezultati su objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). 

Naučnici su otkrili da su pasulj, grašak i druge mahunarke najbolja zamena za meso i mlečne proizvode.

Vegetarijanska hrana ženama donosi jedan rizik u kasnijoj dobi

Ove namirnice su se pokazale kao superiorne u svim kategorijama - od uticaja na zdravlje i životnu sredinu do cene.  

Rezultati su pokazali značajne zdravstvene prednosti pri zameni mesa. Dr Marko Springman sa Instituta za promene životne sredine u Oksfordu navodi: "Istraživanje je pokazalo da nam na raspolaganju stoji niz namirnica i prehrambenih proizvoda koji bi nam na mnogo načina bili od koristi ako bismo u sadašnjoj ishrani zamenili meso i mlečne proizvode."  

Prema istraživanju, najveće zdravstvene koristi donosi zamena mesa graškom (6,1%), a zatim slede tempeh, pasulj i soja (5,1% do 5,7%). Među alternativama za mleko, sojino mleko se pokazalo kao najbolji izbor sa zdravstvenom koristi od 5,2%, a za njim sledi bademovo mleko.  

Vegetarijanstvom protiv raka? Evo šta kažu istraživanja

Naučnici su ustanovili da bi ovakve promene u ishrani mogle da smanje preranu smrt za 5 do 6 procenata u zemljama sa visokim prihodima. Ovo se pripisuje povećanom unosu vlakana (44%) i smanjenju lošeg holesterola.  

Što se tiče uticaja na životnu sredinu, stručnjaci ističu: "Bez promena u ishrani da postanu više zasnovane na biljnom, uticaj sistema ishrane na životnu sredinu mogao bi da predstavlja ozbiljan problem u nastojanjima da se globalne temperature održe ispod 2 stepena Celzijusa pre industrijskog doba."  

Studija je otkrila da bi prelazak na mahunarke umesto mesa i mleka u zemljama sa visokim prihodima doneo višestruke koristi:

- Smanjenje neravnoteže u ishrani za polovinu

- Smanjenje prerane smrti za desetinu

- Smanjenje uticaja na životnu sredinu za više od polovine

- Smanjenje troškova za više od trećine  

Istraživanje je takođe pokazalo da su vegetarijanski hamburgeri i biljna mleka, iako bolji od životinjskih proizvoda, ipak manje povoljni od neprerađene biljne hrane. Na samom dnu liste našlo se meso koje je uzgojeno u laboratoriji. Naučnici su utvrdili da je ovo meso jednako štetno po zdravlje kao i obično goveđe meso, ali su troškovi proizvodnje do 40.000 puta veći.