filteri close
Objavljeno: 05.08.2021. Image source: Foto: Pixabay/Aromaengel
300x600

Ova pita ima sve što očekujete od savršene pite, ukusna je, jeftina i brzo se sprema.

Sastojci:

500 g praziluka

500 g heljdinih kora za pitu

1 šargarepa srednje veličine

150 g pirinča 

100 ml mineralne vode

100 ml ulja 

so i biber

Priprema:

Skuvajte pirinač, ocedite ga i ostavite sa strane. 

Praziluk iseckajte na kolutove, stavite ga u veći tiganj i pržite na ulju, na umerenoj temperaturi. Kad je blago propržen, dodajte izrendanu šargarepu i pržite zajedno.

Dodajte so i biber po ukusu izmešajte i pržite još 5-6 minuta.

Sklonite sa vatre, dodajte pirinač i izmešajte.

Pomešajte ulje i mineralnu vodu.

Pripremite pleh približne veličine vaših kore za pitu.

Stavite prvu koru u pleh i mešavinom vode i ulja poprskajte prvu koru.

Preko prve kore stavite drugu, ponovo poprskajte mešavinom vode i ulja pa preko toga, rasporedite fil svuda po kori.

Ponovite postupak sa svakom narednom korom, sve dok ne potrošite pripremljen fil.

Poslednju koru samo poprskajte mešavinom ulja i vode. Ako volite susam, pospite ga po poslednjoj kori.

Isecite pitu pre pečenja.

Rernu zagrejte na 180 C pa ubacite pitu i pecite je oko pola sata, dok porumeni.

Kad je pita pečena, pokrijte je krpom, ostavite par minuta da se prohladi a zatim je poslužite.

Praziluk je BLAGO od hrane! Nemojte bežati od njega