Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Po boji voća možemo utvrditi koje vitamine I minerale sadrži, evo kako…
Svi znamo da je voće prepuno vitamina, minerala i vlakana, a boja određuje količinog pomenutog sadržaja u određenim namirnicama.
Pa tako, tamno, crno i ljubičasto voće je saveznik zdravog srca, bogato je antioksidantima, smanjuje holesterol, utiče na poboljšanje varenja. U ovo vrstu voća ubrajamo: šljive, borovnice, crne ribizle i crne smokve.
Crveno voće je bogato antioksidantima, a pod crvenim voćem se posebno misli na grejpfrut, al ii pomorandžu i lubenicu koje sadrže veliku količinu likopena. Pod ovu grupu podvodimo i crvene jabuke, ali i višnje, a za oba voća je poznato da poboljšavaju cirklulaciju i prošićavaju vene.
Maline, kupine i nar bogati su elaginskom kiselinom, koja reguliše pritisak i holesterol. Brusnice i jagode su zdrave za mozak i srce.
Zeleno voće: kruške, jabuke, grožđe i kivi sadrže folnu kiselinu, gvožđe, kalcijum, magnezijum- koji su posebno važni za zdavlje žena.
Voće svetle boje- banana, breskve i nektarine- bogate su vitanimnima i mineralima koji jačaju srce.