filteri close
Objavljeno: 30.09.2021. Image source: Foto:Unsplash/Julia Zolotova
300x600

Svi znamo da je voće prepuno vitamina, minerala i vlakana, a boja određuje količinog pomenutog sadržaja u određenim namirnicama.

Pa tako, tamno, crno i ljubičasto voće je saveznik zdravog srca, bogato je antioksidantima, smanjuje holesterol, utiče na poboljšanje varenja. U ovo vrstu voća ubrajamo: šljive, borovnice, crne ribizle i crne smokve.

Crveno voće je bogato antioksidantima, a pod crvenim voćem se posebno misli na grejpfrut, al ii pomorandžu i lubenicu koje sadrže veliku količinu likopena. Pod ovu grupu podvodimo i crvene jabuke, ali i višnje, a za oba voća je poznato da poboljšavaju cirklulaciju i prošićavaju vene.
Maline, kupine i nar bogati su elaginskom kiselinom, koja reguliše pritisak i holesterol. Brusnice i jagode su zdrave za mozak i srce.
Zeleno voće: kruške, jabuke, grožđe i kivi sadrže folnu kiselinu, gvožđe, kalcijum, magnezijum- koji su posebno važni za zdavlje žena.
Voće svetle boje- banana, breskve i nektarine- bogate su vitanimnima i mineralima koji jačaju srce.

U ovo doba dana je najbolje jesti voće