filteri close
Objavljeno: 14.10.2022. Image source: Foto: Pixabay/DanaTentis
300x600

Jesenji dani za veliki broj žena donose i jedan poseban problem, a to je opadanje kose. Ovo “sezonsko” opadanje kose traje najčešće od 6-8 nedelja, a mi vam otkrivamo pravi razlog za to.

Opadanje se može manifestovati na više načina – nakon pranja kose u kadi, nakon češljanja, na jastuku nakon spavanja. Mnogo žena se uplaši kada ugleda veliki broj opalih dlaka, ali ne treba očajavati. U ovom periodu godine to je potpuno prirodno.

Da bismo smo u potpunosti shvatili razlog tome, bitno je da znamo kako izgleda ciklus rasta kose. Prirodni ciklus rasta kose (anagen) traje između 2-6 godina. U svakom trenutku oko 90% naše kose raste, dok se ostatak, uglavnom, nalazi u fazi mirovanja (telogen). Nakon što je dlaka opala, naši folikuli kose miruju oko 3 meseca pre nego što se ceo proces ponovi.

Ono što se nakon brojnih istraživanja moglo zaključiti jeste da se tokom najveća količina kose nalazi u fazi mirovanja tokom letnjih dana, tako da u jesen, nakon što je mirovala, započinje proces opadanja. Zatim, folikuli još malo miruju pre nego što nova kosa počne da raste.

6 prirodnih tretmana da se spreči opadanje kose