filteri close
Objavljeno: 11.01.2023. Image source: Foto: Pexels/Danielle Nieuwendyk
300x600

Nadimanje, nelagodnost u stomaku i otežano varenje obroka su simptomi koji su zajednički za oba stanja.

Gastroezofagealna refluksna bolest, takođe poznata kao gorušica, je vrsta refluksa kiseline koju karakteriše stomačna kiselina koja se vraća nazad u jednjak zbog oslabljenog sfinktera jednjaka, koji je odgovoran za održavanje usta želuca čvrsto zatvorena tokom varenja. Postoji nekoliko faktora koji doprinose ovom stanju, uključujući pušenje, trudnoću, gojaznost, jedenje određene vrste hrane ili velikih obroka, uzimanje određenih lekova i osnovna zdravstvena stanja, kao što su lupus i skleroderma. Simptomi gorušice su jak bol od žgaravice nakon jela, mučnina, povraćanje, kašalj koji neće nestati i teškoće pri gutanju.

Kamen u žučnoj kesi može izazvati nesnosne bolove kod nekih ljudi

Žučna kesa je odgovorna za skladištenje žuči, koja je digestivna tečnost koja pomaže u razgradnji masti i drugih hranljivih materija dok se kreću iz želuca u tanko crevo. Međutim, ne postoji samo jedna vrsta bolesti žučne kese. Neki mogu doživeti upalu organa, dok drugi mogu imati apscese, urođene defekte ili tumore. Bez obzira na vrstu, većina ljudi će osetiti bol. Mučnina, gasovi i povraćanje su takođe česti simptomi.

Pošto su gorušica i bolest žučne kese stanja koja se javljaju u digestivnom sistemu, možemo se zapitati da li postoji veza između njih. Evo šta znamo.

Veza između gorušice i bolesti žučne kese nije jasna

Studija iz 2015. godine je ispitivala vezu između kamena u žuči i gorušice. Iako su istraživači bili skloni da ukažu da se konačna veza između ova dva stanja ne može zaključiti, otkrili su da pojedinci sa gorušicom imaju veću prevalenciju kamena u žuči u poređenju sa opštom populacijom. 

Manja studija iz 2006. godine je ukazala na potencijalnu vezu između njih. Istraživači su otkrili da su pacijenti sa gorušicom koji su uzimali inhibitore protonske pumpe (PPI) za lečenje ovog stanja imali smanjenu funkciju žučne kese. 

Uprkos gore navedenim dokazima,studija iz 2001. godine je pokazala potpunu suprotnost. Istraživači su na kraju otkrili da nema veze između gorušice i kamena u žuči kada su upoređivali pacijente sa GERB-om sa kontrolnom grupom bez GERB-a. Dodali su da GERB nije pogoršan niti pod uticajem prisustva kamena u žuči. 

Gorušica: ima li razloga za brigu i kako da prirodno olakšate simptome