filteri close
Objavljeno: 30.04.2024. Image source: Pexels/Medik
300x600

Važne informacije za siguran boravak u prirodi

U toku prvomajskih i uskršnjih praznika, kada se očekuje duži boravak u prirodi, važno je biti svestan povećanog broja krpelja. Ukoliko dođe do ujeda, ne treba pokušavati samostalno uklanjanje krpelja, već se obratiti najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Nakon boravka u prirodi, preporučuje se detaljan samopregled tela, posebno toplih i skrivenih mesta kao što su prevoji vrata, pazuha, kosa, kolena i laktovi. Ukoliko dođe do ujeda, potrebno je pratiti mesto ujeda narednih mesec dana jer prvi simptomi ne moraju odmah biti vidljivi. Uobičajeno crvenilo može se pojaviti i kasnije.

Za prevenciju, savetuje se nošenje svetle odeće, dubokih patika i dugih čarapa koje smanjuju mogućnost kontakta krpelja s telom. U slučaju da se, pored crvenila, pojave simptomi poput visoke temperature, malaksalosti, bolova u zglobovima ili neuroloških problema, neophodno je obratiti se lekaru.

Krpelje ne treba uklanjati samostalno, niti ih natapati alkoholom, benzinom, acetonom ili gasom. U slučaju ujeda, potrebno je posetiti Dom zdravlja kako bi medicinsko osoblje pravilno uklonilo krpelja, čime se smanjuje rizik od infekcije.

Postoji mogućnost analize uklonjenog krpelja kako bi se utvrdilo da li je nosilac bakterije koja izaziva lajmsku bolest. Krpelj se nakon uklanjanja stavlja u fiziološki rastvor ili običnu vodu i šalje na analizu.

Važno je napomenuti da je u poslednjih nekoliko godina zabeležen porast broja zaraženih krpelja, posebno na području Beograda, gde istraživanja pokazuju da je zaraženost dostigla i do 70%.