filteri close
Objavljeno: 02.04.2024. Image source: Pixabay
300x600

Sve više država sveta zabranjuje upotrebu solarijuma za mlađe od 18 godine, a ovo su argumenti  

Kanada, neke američke savezne države poput Njujorka i Kalifornije i evropske države poput Nemačke i Velike Britanije, zabranile su sunčanje u solarijumu maloletnicima, dok je Brazil  u potpunosti zabranio solarijume, a slično planira da uradi i Australija.

 U Srbiji se često čuju zahtevi zabrane solarijuma za mlade od strane Udruženja pacijenata obolelih od melanoma i dermatologa, međutim, konkrente mere još uvek nisu sprovedene.

Statistike govore da od melanoma u Srbiji svake godine oboli 650 ljudi. 

Najnovija istraživanja su pokazala da izlaganje ultravioletnim zracima u solarijumima povećava rizik od raka za 75 odsto, pre svega kod dece i osoba mlađih od 30 godina. Takođe, naučnici su tokom istraživanja otkrili da kod ljubitelja solarijuma dolazi do promena moždane aktivnosti koje se mogu uporediti s onima prisutnim kod zavisnika od narkotika.

Solarijum: Izgleda primamljivo, ali je rizik veći od koristi

 Zakonska granica zračenja u solarijumima iznosi 0,3 Vata po kvadratnom metru, što je ekvivalent jačini sunca leti u mediteranskim zemljama u podne. Utvrdili su da više od 79 odsto solarijuma emituje jače UV zračenje od dozvoljenog, a u najgorim slučajevima i trostruko više.

Solarijum ne donosi samo veći rizik od melanoma - korisnici solarijuma tako imaju 67 odsto veći rizik od razvoja raka pločastih ćelija kože i 29 posto veći rizik od karcinoma bazalnih ćelija u poređenju sa ljudima koji ne koriste solarijume.

  • UV zračenje: Solarijum emituje ultraljubičasto (UV) zračenje, koje može oštetiti kožu. Izlaganje UV zračenju povećava rizik od raka kože, uključujući melanom, najozbiljniji oblik raka kože.
  • Starenje kože: UV zračenje uzrokuje prerano starenje kože-pojava bora, pigmentacijskih promena i gubitka elastičnosti kože.
  • Opekotine: Prekomerno izlaganje UV zračenju u solarijumu može izazvati opekotine na koži, što može biti bolno i povećati rizik od razvoja raka kože.
  • Oštećenje očiju: Izlaganje UV zračenju može oštetiti i oči, uključujući opekotine rožnjače i rizik od razvoja katarakte.
  • Suprotstavljanje mitu o sigurnosti: Iako mnogi, možda, veruju da solarijum može pripremiti kožu za sunčanje i time spriječiti opekotine, istina je da čak i umereno korišćenje solarijuma može biti štetno i povećati rizik od oštećenja kože.

BUDITE OPREZNI: 6 ultimativnih saveta za sunčanje