filteri close
Objavljeno: 03.06.2023. Image source: Pixabay
300x600

Mnogi nikako da dočekaju sunce, pa žure u solarijum po ten, to je greška

Leto je pred nama, svi želimo lep ten, ali ovih dana je više kiše nego sunca. Ako vam pada na pamet da se "pripremite" za plažu u solarijumu - to je greška.

Zašto? Pogledajmo pobliže.

Solarijumi su često na meti kritika kada je u pitanju briga o zdravlju kože. Iako se često koriste kao brzi način da se dobije preplanuli ten, istina je da predstavljaju više rizika nego koristi.

Pre svega, solarijumi emituju ultraljubičaste (UV) zrake, slično suncu. Međutim, ovi zraci su mnogo intenzivniji i mogu prouzrokovati oštećenje kože koje se kumulativno povećava svakom posetom. To oštećenje kože može dovesti do preranog starenja, što se manifestuje kroz bore, gubitak elastičnosti i neravnu pigmentaciju kože.

Sunce ume da nas prevari, uvek treba da budemo oprezni

Drugo, a možda i najopasnije, dugotrajno izlaganje UV zračenju u solarijumima povezano je sa povećanim rizikom od razvoja kožnog raka, uključujući melanom, najsmrtonosniji oblik kožnog raka. Pored melanoma, izloženost UV zračenju povećava rizik od drugih oblika kožnog raka, kao što su bazocelularni i spinocelularni karcinomi.

Ova opasnost je posebno izražena kod mladih – što se češće ide u solarijum pre 35 godine, rizik postaje veći.

Treće, UV zračenje može oštetiti oči, i potencijalno prouzrokuje kataraktu i druge očne probleme. Dok neki ljudi misle da je dovoljno zaštiti oči nošenjem naočara za sunce, činjenica je da standardne sunčane naočare ne pružaju adekvatnu zaštitu od intenzivnog UV zračenja u solarijumima.

BUDITE OPREZNI: 6 ultimativnih saveta za sunčanje

Da bi koža bila zdrava i lepa, važno je da je pravilno negujemo i štitimo. Korišćenje kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, nošenje odgovarajuće odeće, šešira i izbegavanje izlaganja suncu u najjačim satima su samo neki od načina na koje možemo da zaštitimo svoju kožu.

Zdrav ten je lep ten, a zdravlje kože je bitno za celokupno zdravlje. Nemojte dozvoliti da privremena lepota nadvlada dugoročnu štetu. Zdrav ten dolazi iznutra, a ne iz solarijuma. Pripazite na svoje zdravlje - vaša koža će vam biti zahvalna.