filteri close
Objavljeno: 05.07.2021. Image source: Pixabay/Free-Photos
300x600

Mislimo da znamo sve o opasnostima sunčanja, ali treba neke stvari imati u vidu

Sa nestrpljenjem svake godine čekamo ove letnje mesece i svi želimo taj preplanuli bakar ten.

Iako smo sve naučili o štetnosti izlaganja suncu i u solarijumima svaki slobodan dan većina iskoristi za sunčanje, kupanje ili šetnju na otvorenom.

Istina je da naša koža pamti svaki zrak sunca, a dugo i duboko baš one zrake od kojih tamni. Svako izlaganje suncu ili solarijumu oštećuje kožu koja se s godinama sve teže oporavlja.

BUDITE OPREZNI: 6 ultimativnih saveta za sunčanje

Istina je da naša koža pamti svaki zrak sunca, a dugo i duboko baš one zrake od kojih tamni. Svako izlaganje suncu ili solarijumu oštećuje kožu koja se s godinama sve teže oporavlja.

Dermatolog Nevenka Dokmanović objasnila je šta najviše oštećuje kožu i da li je baš svako sunčanje štetno.

"Izlaganje suncu je jako bitno ovih meseci jer se nismo izlagali suncu početkom proleća zbog deficita vitamina D. Nije potrebno intenzivno izlaganje, već je važno da je indeks zračenja veći od tri. Potrebno je desetak minuta tri puta nedeljno da se prošetate i dobićete zalihe vitamina de koje su organizmu potrebne", istakla je dermatolog.

Pokrenuta inicijativa za zabranu rada solarijuma!

Kada sami možemo da primetimo da je došlo do neke promene na koži?

"Koža pamti svaki naš nemar i vraća nam ga posle 40-te godine. Treba voditi računa je da se štitimo od Sunca. UV zračenje koje dospeva do naše kože izaziva oštećenja različitog nivoa. Oko 56 odsto čine infracrveni zraci koji oštećuju kožu i dovode do fotostarenja kože", rekla je doktorka.

Ministarstvo zdravlja je donelo pravilnik o zaštiti dece ispod 18 godina o zabrani sunčanja u solarijumu.

Konačno je došlo vreme i za ovo: Kako da se pravilno zaštitite od sunca!

Da li važi faktor zaštite za kožu?

"Da bitno je imati kremu. U Srbiji, za naše tipove kože potrebno je uzeti SPF 30 faktor. Ako vam je nešto na telu sumnjivo, neophodno je da se javite lekaru na pregled, a svaka promena na koži nije mladež", zaključila je dermatolog Nevenka Dokmanivić.

Izvor: Medik, RTS