filteri close
Objavljeno: 23.06.2022. Image source: Foto: Pexel/ Miriam Alonso
300x600

Prekomerno aktivna bešika i urinarna infekcija mogu imati mnogo sličnosti, ali postoje neke ključne razlike između ova dva stanja. 

Preterano aktivna bešika je stanje u kome mišići bešike postaju previše aktivni i prečesto se skupljaju. Ovo može izazvati urgentnost, učestalost i curenje urina. Simptomi preaktivne bešike uključuju osećaj iznenadne želje za mokrenjem, češće mokrenje (uključujući i noću) i nagon za mokrenjem kada zaista ne morate da idete.

Postoji nekoliko zdravstvenih stanja koja mogu doprineti da neko razvije preaktivnu bešiku, uključujući dijabetes, neurološke poremećaje i infekcije urinarnog trakta. Simptomi preaktivne bešike mogu biti povezani sa previše pijenja tečnosti i uzimanjem određenih lekova. Postoji nekoliko tretmana za prekomerno aktivnu bešiku, uključujući lekove, bihejvioralne terapije i operaciju. Lekovi koji se obično koriste za lečenje preaktivne bešike deluju tako što opuštaju mišiće u bešici. Bihevioralne terapije se fokusiraju na pomaganje ljudima da promene svoje navike i ponašanja u vezi sa mokrenjem. Operacija se obično preporučuje samo ako drugi tretmani nisu uspeli.

Šta treba znati o infekcijama urinarnog trakta?

Infekcija urinarnog trakta (UTI) je stanje koje se javlja kada bakterije uđu u urinarni trakt i razmnožavaju se. Najčešći simptom UTI je osećaj pečenja prilikom mokrenja. Ostali simptomi mogu uključivati zamućen ili krvav urin, urin jakog mirisa i bol u karlici. Slično kao kod preaktivne bešike, uobičajeno je da neko sa UTI oseća potrebu da često mokri. UTI se dijagnostikuje pomoću jednog od dva testa: urinokulture ili analize urina. Urinokultura je najprecizniji test i uključuje uzgoj bakterija iz uzorka urina. Analiza urina je jednostavniji test koji može otkriti bela krvna zrnca, crvena krvna zrnca i bakterije u urinu.

4 saveta za sprečavanje urinarnih infekcija tokom leta

Leči se antibioticima. Važno je da pratite uputstva svog lekara i da ispijete terapiju, čak i ako počnete da se osećate bolje. U nekim slučajevima može biti neophodna hospitalizacija zbog UTI. Urinarna infekcija kod žena nego muškaraca. To je zato što je ženska uretra kraća od muške uretre, što olakšava bakterijama da dođu do bešike. Ako mislite da možda imate UTI, važno je da posetite lekara što je pre moguće. Nelečene urinarne infekcije mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.