PRELIVI I SOSOVI: Koristite ih svakodnevno, proverite da li su dobri za vaše zdravlje!
Tajna ukusnih jela je najčešće u korišćenju aromatičnih sosova i preliva. Salate dobijaju poseban ukus a specijaliteti od mesa su sočniji kada se začine odgovarajućim sastojcima.
Danas je u prodavnicama veliki izbor gotovih preliva i sosova. Od senfa, kečapa, majoneza do mnoštva sosova sa ukusom roštilja, opcije su raznovrsne i po malo zbunjujuće.
Pored preliva, ovi dodaci se koriste u kuvanju za mariniranje, dodavanje proteina i pojačavanje ukusa jelu.
Iako većina preliva vašoj ishrani ne daje mnogo nutritivnih vrednosti, neki sadrže zdrave sastojke poput bilja, začina, zdravih masti i antioksidanata. Ali, bez obzira da li ste izabrali zdrav ili ne baš zdrav preliv, pametno je ne utopiti hranu u njemu. Umesto toga, držite se veličine potrebne za jednu porciju.
Najzdraviji prelivi i sosovi
Začini koji su je svrstali na listu najzdravijih su oni sa niskom kalorijskom vrednosti, manjom nezdravom masnoćom i oni koji su napravljeni od kvalitetnih, manje obrađenih sastojaka koji pružaju zdravstvene benefite.
Senf
Senf je niskokaloričan začin (samo 5 kalorija u jednoj kašičici), bez ugljikohidrata i bez masti koji može poslužiti za pojačavanje ukusa hrani. Tradicionalnih senf je žut i začinjen, pravi se od destilovanog sirćeta, belog luka, semenki senfa, luka u prahu, soli, začina i kurkume. To znači da senf sadrži zanemarljive kalorije, masti, proteine i ugljene hidrate u jednoj porciji.
Pored toga, studije su pokazale da kurkuma može doneti zdravstvene koristi. Kurkuma sadrži jedinjenje koje se naziva kurkumin. Predklinička ispitivanja sugerišu da kurkumin može delovati kao antioksidans i ima protivupalna, antikancerogena i neuroprotektivna svojstva. Aromatizirani senf, poput dijona od meda može sadržavati dodavani šećer, stoga obavezno obavezno pročitajte etiketu pre jela.
1 kafena kašičica senfa sadrži:
Kalorije: 5
Masti: 0g
Natrijum: 50mg
Ugljikohidrati: 0g
Vlakna: 0g
Šećer: 0g
Protein: 0g
Sirće
Bilo da se koristi balzamiko, belo ili jabukovo sirće, sirće se može koristiti za pripremu za salata, kao prilog ili za mariniranje hrane. Ovaj začin je gotovo bez kalorija (u rasponu od 0 kalorija do 10 kalorija po kašičici) i ne sadrži natrijum. Studije su pokazale da jabukovo sirće posebno može smanjiti šećer u krvi na glavi kod ljudi koji su izloženi riziku za dijabetes tipa 2.
Ljuti sos
Ljuti sos, uključujući originalni Tabasco sos, pravi se od crvene paprike čilija, koja mu daje začinjen ukus. Studije sugerišu da dodavanje začina vašoj hrani može biti sito i pomoći u suzbijanju apetita i eventualnom ubrzavanju metabolizma. Pre dodavanja hrani pročitajte etiketu jer neki mogu sadržati šećer. Probajte kajganu od jaja, povrća ili integralnih žitarica uz dodatak ljutog sosa.
Pico de Gallo salsa
Ova niskokalorična, ukusna i hranljiva salsa može se dodati uz bilo koji obrok. Tradicionalno napravljeni od paradajza, luka, jalapenosa i limete, lako je možete napraviti sami. Možete je dodati uz salatu, povrće ili proteine da biste im obogatili ukus. Ili jednostavno umočite sveže, sirovo povrće u ovu salsu kao užinu.
Kečap
Ovaj preliv je na ivici, sadrži 20 kalorija, 5 grama šećera i 4 grama ugljenih hidrata u jednoj kašiki. Zbog sadržaja ugljenih hidrata i šećera, kečap je začin koji treba biti kontrolisan porcijama, posebno za osobe sa dijabetesom koje prate modifikovanu ishranu ugljenih hidrata.
Danas za ručak - PLJESKAVICE OD SOJE
Međutim, ako se možete pridržavati jedne porcije i izabrati vrstu kečapa koji nije napravljen od kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze, onda ga možete uključiti u plan zdravog obroka, posebno ako zamenjujete proizvod koji sadrži više kalorija i masnoće, poput kremastih preliva ili pavlaka.
Nezdravi prelivi i sosovi
Stavke zbog kojih su na nezdravoj listi za izbor su visoke vrednosti kalorija, natrijuma, masti i / ili šećera za malu porciju. Ako ove prelive često koristite, možda ćete želeti da ih smanjite i pokušate da ih zamenite jednim od začina sa listi zdravih.
Kremasti preliv za salatu
Kremasti preliv za salatu napravljen sa dodatkom šećera, kisele pavlake, majoneza i žumanceta je bogat kalorijama, šećerom i zasićenim mastima. U malu porciju može da stane "tonu kalorija".
Na primer, u poređenju sa prelivom vinegret, dve kašike kremastog dresinga za Cezar salatu sadrže 170 kalorija i 18 grama masti, u poređenju sa 90 kalorija i 9 grama masti.
Majonez
Glavni razlog što je majonez na ovoj listi je u tome što je za malu porciju veoma bogat kalorijama. Iako se pravi od celih sastojaka, kao što su žumance, maslinovo ulje i sirće, jedna kašika majoneza može vas sadržati 100 kalorija i 11 grama masti. I dok je veliki deo masti nezasićen (zdrava vrsta), teško je kontrolisati njegovu potrošnju, što može dovesti do viška unosa kalorija.
Ako želite da upravljate težinom, majonez je jednostavan sastojak koji ćete izostaviti iz ishrane da biste umanjili opšti unos kalorija. Zamenite majonez senfom, prelivši sendviče alternativom nižim kalorijama ili koristite malu količinu avokada ili humusa za pravljenje salata od tunjevine ili jaja za zdraviju zamenu masti.
Roštilj sos
Roštilj sos je umeren po kalorijama, sadrži oko 60 u dve kašike, ali sadrži veliku količinu natrijuma i šećera u jednoj porciji. Većina brendova varira od oko 10 do 13 g šećera (što odgovara 3 kafene kašike šećera) i 280 do 350 mg natrijuma.
ZDRAV RUČAK: Pljeskavice od piletine i povrća
Još jedno pitanje kod roštilj sosa je da se većina ljudi ne pridržava veličine serviranja, a to je dve kašike. Dakle, ako pokušavate da pazite na unos kalorija i šećera i planirate da koristite sos sa roštilja, usmerite se na jednu porciju.
Pavlaka
Kalorije i masti u pavlaci mogu se brzo sakupiti. Sa 60 kalorija i 5 grama masti u dve kašike, ovaj začin je onaj koji vas verovatno može prebaciti na budžet za kalorije. Pored toga, otprilike polovina masti u pavlaci je zasićena. Ishrana bogata zasićenim masnoćama povezana je sa srčanim bolestima, visokim holesterolom i dijabetesom.
Ako želite da pronađete dobru zamenu za pavlaku, probajte kašiku ili dve ili obični grčki jogurt sa malo masti ili nemasni. Prijatan ukus će odgovarati vašoj žudnji i kao bonus, dobit ćete više kalcijuma (što je dobro za vaše kosti), kao i više proteina.