filteri close
Objavljeno: 26.02.2022. Image source: Foto: Pexel/Live on Shot
300x600

Žene u 40-im prolaze kroz suptilne promene koje treba rešiti pre nego što postanu problemi: smanjenje gustine kostiju, hormonske promene, stres, depresija, itd.

Postoji gomila pregleda koji mogu da spreče ili rano otkriju mnoge bolesti. 

Evo liste preporučenih zdravstvenih pregleda za žene starije od 40 godina:

Pregled karlice i Papa test

Nakon navršene 40. godine života, uvek je preporučljivo otići na kompletan pregled karlice, Papa test i testove na HPV. Prema institute Batut, u Srbiji svakoga dana najmanje jedna žena umre, a četiri žene obole od raka grlića materice. 

Kompletan pregled dojke i mamografija

Rак dојке је јеdаn оd vоdеćih uzrока prеvrеmеnе smrti коd žеnа u Srbiјi. Kаrcinоm dојке је nа trеćеm mеstu као uzrок smrti коd žеnа stаrоsti оd 45. dо 64. gоdinе, pоslе cеrеbrоvаsкulаrnih bоlеsti i ishеmiјsке bоlеsti srcа. 

Vaginalni sekret - boja, miris, uzroci i lečenje

 Kako se rizik od raka dojke povećava sa godinama, svaka starija žena treba da uradi mamografiju/ultrasonografiju i da kontroliše svoje dojke. Klinički pregled dojki od strane ginekologa radi otkrivanja ranih kvržica itd. je obavezan da bi se otkrile abnormalnosti. Preporučljivo je testiranje mutacije BRCA za osetljivost na rak dojke i jajnika, posebno ako postoji bilo kakva porodična istorija raka.

Test mineralne gustine kostiju

Možda nije fer, ali je istina: ako ste žena, automatski ste u većem riziku od osteoporoze nego muškarci. Ovo se dešava zbog opadanja nivoa hormona estrogena koji igra zaštitnu ulogu na kostima kod žena. Osteoporoza je degenerativno stanje kostiju, gde vitalni minerali poput kalcijuma cure iz kostiju, čineći ih slabim i krhkim. 

Žene počinju sa manjom gustinom kostiju od svojih muških vršnjaka i gube koštanu masu brže kako stare, što dovodi do osteoporoze kod nekih žena. Ulaskom u menopauzu, žene između 40 i 60 godina mogu izgubiti čak trećinu koštane mase. Nakon 60-te godine osteoporoza se podjednako javlja kod oba pola. 

CISTOKELA – uzroci, simptomi i lečenje prolapsa mokraćne bešike

Predispoziciju za osteoporozu predstavlja ne samo ženski pol i rana menopauza, već i sitnija konstitucija tela, porodična sklonost, ishrana siromašna kalcijumom, preterana upotreba alkohola, kafe i napitaka bogatih kofeinom, pušenje i dugotrajna upotreba steroidnih preparata. 

Provera hormonskog statusa

Treba proveru nivoa vitamin D, kalcijuma u serumu, paratiroidne žlezde i druge hormone za adekvatno razumevanje metabolizma kostiju i funkcija tela.

Kontrola rada štitne žlezde

Povećanje telesne težine, gubitak kose, lomljivi nokti i iscrpljenost, itd. su samo neke od uobičajenih pritužbi žena nakon 40 godina. Uobičajeni razlog za to je neaktivna štitna žlezda ili hipotireoza. Ova žlezda luči hormone T3, T4 i TSH, koji su odgovorni za kontrolu metabolizma u telu. Bilo kakve promene mogu izazvati ozbiljne promene u telu. Žene su sklonije tome zbog velikih hormonskih promena koje doživljavaju tokom trudnoće, porođaja, laktacije i menopauze. Žene treba da urade ovu kontrolu jednom u 3 godine nakon 40. godine.

Kontrola jajnika

Rak jajnika je uglavnom čest kod žena nakon menopauze. Ovi kanceri nastaju usled promena u DNK ćelijama koje dovode do razvoja raka. Da biste sprečili rizik od raka jajnika, najbolje je da se podvrgnete pregledu pre nego što dostignete starost menopauze. Rutinski ultrazvuk, tumor markeri poput CA -125 mogu lako otkriti rani početak bolesti.

Kontrola šećera u krvi, gojaznosti i hipertenzije

Potrebno je uraditi test šećera u krvi, HbA1C i profil lipida da bi se dijagnostikovao dijabetes, predijabetes i srodna stanja.  Takođe je potrebna redovna kontrola nivoa krvnog pritiska i redovan unos zdravih namernica.