filteri close
Objavljeno: 25.04.2023. Image source: Foto: Pixabay/huyenxu94
300x600

Perut ili seboroični dermatitis je često stanje kože, koje može uticati na kožu glave, ušiju, obrva, nosa i brade.

Perut može biti rezultat suve kože ili stanja kože nazvanog seboroični dermatitis. To bi moglo biti uzrokovano  ekcemom, psorijazom, ili, vrlo često, prekomernim rastom gljivice nazvane Malassezia

Lekovi protiv peruti mogu uključivati šampone sa cink piritionom, koji ciljaju gljivice i bakterije; ketokonazolom, koji se takođe bori protiv gljivica; aktivnim ugaljem i selen sulfidom, koji usporavaju rast i otklanjaju mrtve ćelije kože.

Perut se lako prepozanje. Ako imate perut, možda ćete primetiti bele ljuspice na ramenima ili grudima, posebno kada nosite tamnu odeću. Takođe, možete primetiti crvene delove kože, na kojima se nalaze bele, suve čestice kože. 

Teški oblik peruti ili hronična perut može biti frustrirajuća i neprijatana, pošto često izazova svrab i neprijatan osećaj na koži

Perut možete lečiti koristeći profesionalne proizvode, ali i kućne lekove. Vrlo je bitno preduzeti neophodne korake kako biste sprečili razvoj ove kožne bolesti na drugim delovima tela .

Ukoliko ste probali sve drogerijske proizvode i niste dobili bitku protiv peruti, predlažemo vam da pokušate sa ovim “lekovima” koje možete napraviti i kod kuće.

Aspirin

Aspirin sadrži isti aktivni sastojak (salicilna kiselina) kao i mnogi medicinski šamponi protiv peruti. 

Izdrobite tri tablete aspirina u fini prah i dodajte u šampon, koji koristite svaki put kada perete kosu. Ostavite smešu na kosi 1-2 minuta, zatim dobro isperite i ponovo operite šamponom, ne ostavljajući ga dugo na kosi.

Soda bikarbona

Vaša kuhinja bi mogla da drži ključ leka protiv peruti. Neki sastojci koje svakodnevno koristite mogu biti vrlo efektni u borbi protiv peruti.

Nakvasite kosu, a zatim energično utrljajte šaku sode bikarbone u skalp. Preskočite šampon i samo isperite kosu.

 Soda bikarbona smanjuje prekomerne gljivice koje mogu izazvati perut. U početku se vaša kosa može osušiti, ali nakon nekoliko nedelja, vaša koža će početi da proizvodi prirodna ulja, ostavljajući kosu mekšom, a vaš skalp bez peruti. Jabukovo sirće Jabukovo sirće se odlično pokazalo u borbi protiv peruti, jer kiselina jabukovog sirćeta menja pH vrednost vašeg vlasišta, što otežava gljivicama da rastu. 

Napravite sledeću smesu: pomešajte četvrtinu šolje jabukovog sirćeta i četvrtinu šolje vode i stavite tu tečnost u bočicu sa prskalicom. Prskajte ravnomerno po koži glave (dok vam je kosa suva), utrljajte prstima, stavite kosu u peškir i ostavite tako 15 minuta do sat vremena. Nakon toga, operate kosu kao i obično. Ponavljajte ovaj proces 2 puta nedeljno.

Kokosovo ulje Kokosovo ulje je proveren lek za tretiranje peruti. 

Pre pranja kose, utrljajte 3-5 kašika kokosovog ulja u svoju kožu i pustite da deluje oko sat vremena, zatim šamponirajte kosu kao i obično. Bilo bi odlično da pronađete  šampon, koji već sadrži kokosovo ulje.

Limun

Samo umasirajte 2 kašike limunovog soka u svoju kožu, zatim pomešajte 1 kašičicu limunovog soka u 1 šolji vode i isperite kosu time. Ponavljajte ovo svakim danom dok vam perut ne nestane. 

Limonova kiselina pomaže u balansiranju pH vrednosti vaše kože, što pomaže da se perut ne širi. So Abrazivnost soli odlično funkcioniše za čišćenje ljuspica od peruti. Pre pranja kose, uzmite malo soli i utrljajte na suvo vlasište. So je odličan piling tretman vašeg vlasišta, i posle njega ono će biće pripremljeno za bilo koji tretman protiv peruti.

Beli luk Antimikrobna svojstva belog luka savršene su za uklanjanje bakterija koje izazivaju perut. 

 Izdrobite beli luk i utrljajte ga u svoj skalp. Da bi se izbegao snažan miris, pomešajte isitnjeni beli luk  s medom i masiranje u  kožu pre pranja. Pored toga što je jedan od najboljih lekova protiv peruti, beli luk je odličan za jačanje kose, ali i imuniteta.

Maslinovo ulje

Nanesite maslinovo ulje na skalp i dobro ga utrljajte u kožu. Uvijte kosu u peškir i prenoćite tako. Ujutru operate kosu kao i obično, a za dodatnu pomoć, upotrebljavajte šampon koji u sebi sadrži maslinovo ulje.

Šta izaziva PERUT i kako da je se rešite?