filteri close
Objavljeno: 25.04.2023. Image source: MabelAmber/Pixabay
300x600

Posledice su duboke i ozbiljne

Prema psihologu Karli Mariji Manli, količina roditeljske privrženosti i ljubavi ima značajan uticaj na razvoj deteta, ali takođe ima određene posledice koje se mogu videti tek u odrasloj dobi.

Manli, koja ima dugogodišnju praksu u ovoj oblasti, izjavila je da je videla mnogo odraslih ljudi koji se susreću sa određenim problemima zbog nedostatka ljubavi u detinjstvu.

Nedostatak ljubavi može negativno da utiče na svaki aspekt dečijeg života, kako u najranijoj, tako i u kasnijoj dobi.

Nije sramota tražiti pomoć za mentalno zdravlje - mladi su sve svesniji toga

"Ako ste imali detinjstvo bez ljubavi i vaši roditelji nisu zadovoljili vaše emocionalne potrebe, niste jedini. Ovo je iskustvo uobičajeno, a efekti mogu da budu duboki i dugoročni. Roditeljstvo i rana životna iskustva postavljaju temelje za dečije shvatanje šta znači biti voljen i bezbedan u svetu koji je često zbunjujući", objašnjava Manli.

Ona dodaje da "kada se dete oseća zanemareno, odbačeno ili zlostavljano, kod njega se javlja određeni osećaj nevoljenosti koji ima tendenciju da utiče na sve delove njegovog života".

Nedostatak ljubavi u detinjstvu može dovesti do brojnih posledica u odrasloj dobi, uključujući otežano izražavanje sopstvenih emocija i potreba, nedostatak empatije, sklonosti sukobima i drugim konfliktima sa okolinom, nemogućnost samoregulacije, prevelika očekivanja od partnera i odnosa, kao i otežano snalaženje u životu, poslu i odnosima u odrasloj dobi.

Kako roditelji uništavaju decu: Od zdravlja u predškolskom, do bolesnog školarca

Psiholog Manli naglašava da je važno pružiti detetu ljubav i emocionalnu podršku u najranijoj dobi kako bi se osigurao njegov zdrav razvoj i dobrobit u odrasloj dobi.