filteri close
Objavljeno: 03.12.2023. Image source: Pexels
300x600

Što se ranije otkrije, to bolje, ohrabruju nas nove vesti

Istraživači su nedavno prijavili napredak u razvoju prvog testa krvi za dijagnostikovanje reumatoidnog artritisa (RA) na jednom medicinskom skupu.

Reumatoidni artritis, koji predstavlja autoimunu bolest gde imunološki sistem greškom napada zglobove i druge delove tela, često se teško dijagnostikuje u ranim fazama jer liči na druge bolesti, a postojeći testovi krvi i fizički pregledi ne pružaju jasnu razliku.

Aktual Inc. je razvio novi test koji analizira gene prisutne u sinovijalnoj tečnosti, koja se nalazi u zglobnim šupljinama.

Stres može da bude okidač za autoimune bolesti

Istraživanje koje je obuhvatilo 89 osoba sa RA, 61 sa drugim upalnim stanjima, 12 sa osteoartritisom i 29 zdravih dobrovoljaca pokazalo je da je ovaj test 90,8% precizan u identifikaciji osoba sa RA i 96,1% u isključivanju onih koji nemaju ovu bolest, prema rezultatima predstavljenim na godišnjem sastanku Američkog koledža za reumatologiju u San Dijegu.

Genetski otisci u sinovijalnoj tečnosti mogu pružiti vitalne informacije za razumevanje razvoja bolesti, prilagođavanje lečenja i procenu efikasnosti terapija. Pre ovog otkrića, identifikacija tih potpisa kod pacijenata sa RA bila je moguća samo kroz biopsiju, invazivnu proceduru.

Piter Tejlor sa Univerziteta u Oksfordu, vođa studije, istakao je značaj novog testa koji je neinvazivan i specifičan za sinovijalnu tečnost, te naglasio da će ovo omogućiti pacijentima efikasniji pristup odgovarajućoj terapiji.